Dosarul Zilei, episodul 38: Jobbik VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
19 mart. 2014, 07:29
Dosarul Zilei, episodul 38: Jobbik VIDEO

Romania este singurul stat din Uniunea Europeana unde o formatiune politica a unei minoritati etnice a ajuns sa detina functia de vicepremier si sa participe timp de 15 ani la guvernarea tarii. Romania este tara a carei standarde in privinta drepturilor minoritatilor nationale sunt cele mai ridicate din Europa. Pana acum cativa ani, politicienii romani nationalisti – de genul lui Vadim Tudor si Gheorghe Funar – predicau frica despre ruperea Transilvaniei. In paralel, politicienii maghiari din UDMR promiteau alegatorilor din Harghita si Covasna o independenta sub forma unei autonomii culturale si economice. Ambele tabare nationaliste minteau de inghetau apele pentru a castiga voturi. Autonomia nu este posibila pentru ca Romania este prin constitutie un stat national unitar si indivizibil.

Astazi, ceea ce parea imposibil, o poveste buna de speriat alegatorii din Transilvania, fie ei romani, fie ei maghiari, devine un cosmar politic. Zilele trecute, ministrul de Interne Gabriel Oprea, criticat deseori pentru stilul sau sec si militaros, a luat o decizie fara precedent in ultimii 24 de ani: membrii a patru partide extremiste din Ungaria au fost declarati persoane indezirabile pe teritoriul Romaniei. Stirea este insa alta: aceste 4 patru partide lucreaza de 10 ani deja la un proiect de autonomie teritoriala in Transilvania. Criza in care ne aflam este fara precedent, desi la nivel inalt se incearca musamalizarea subiectului. Cele patru partide interzise pentru ca desfasoara actiuni explicite pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc au denumiri cat se poate de sugestive: Oastea Haiducilor, Miscarea de tineret din cele 64 de comitate (cu referire la judetele Ungariei Mari, ce inglobau pe vremuri si Ardealul) apoi Noua Garda Ungara si celebrul partid Jobbik – care detine 17 la suta din voturile Parlamentului de la Budapesta. Toate cele patru partide extremiste maghiare au denumiri care vorbesc cat se poate de clar despre razboi si despre formatiuni militare sau paramilitare. Noua Garda Ungara este de fapt o organizatie paramilitara a partidului Jobbik.

Vedeta nationalismului maghiar este deja celebrul si tanarul Vona Gabor, seful partidului Jobbik. In mod cat se poate de evident, toti liderii natinalisti maghiari care vor autonomia Secuimii sunt tineri intelectuali catolici si protestanti. Nu vorbim aici asadar despre niste batranei senili care viseaza la trecutul maret al Ungariei Mari din perioada medievala. Discutam despre miezul tineretului natiunii maghiare. La fel de interesant este ca Ungaria, ca si Romania se proclama stat national iar in Constitutia de la Budapesta se prevede clar unitatea spirituala si intelectuala a natiunii maghiare, care a fost imprastiata in diferite parti din cauza vitregiilor istoriei – cu referire directa la pierderea Transilvaniei. Pana recent, liderul Jobbik Vona Gabor a organizat in liniste si pace in Transilvania campanii impotriva tratatului de la Trianon, prin care Transilvania s-a unit cu Romania la inceputul secolului trecut. Vona Gabor declara “intreaga natiune maghiara se va trezi pentru a se uni din nou” sau: “maghiarii si rromii se vor uni atunci cand este vorba de dusmanul nostru comun din Transilvania”.

Aproape 20 la suta din alegatorii din Ungaria ii dau dreptate lui Vona Gabor. La Budapesta, tanarul Vona Gabor pozeaza in blugi si camasa, vorbeste simplu si pe intelesul tinerilor care il iubesc. Vona este insa un extremist de moda noua: profesorii sai se numesc Eva Maria Barki si Bayer Zsolt, doi nationalisti maghiari feroce. Barki este apropiata de partidul Uniunea Civica Maghiara din Transilvania. Barki declara in 2007 la o reuniune a Asociatiei Tineretului Maghiar din Ardeal, formatiune apropiata UDMR ca “Nu vad nici o deosebire intre Kosovo si Transilvania”. Bayer Szolt era mult mai sincer, el a declarat cat se poate de raspicat ca “Sintagma stat national unitar trebuie scoasa din Constitutia Romaniei cu Kalasnikovul!” Ambitiile tinerilor extremisti de la Jobbik au fost cat se poate de clare chiar de la infiintarea partidului in 2003, atunci ei au infiintat si Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, condus o perioada de pastorul Lazlo Tokes.

Politicienii romani dorm in cizme, mult prea ocupati sa se bage unii pe altii la puscarie sau sa-si fure afacerile de miliarde de euro. Acum cativa ani cine ar fi crezut in autonomia regiunii Kosovo sau in faptul ca Ucraina va fi rupta in bucati intre Occident si Mama Rusie? Suntem in plin razboi geopolitic si ca de obicei: pe dambovita tara arde si babele se piaptana…