DOSARUL ZILEI, episodul 4: Cazul Bechtel VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro. 

16 ian. 2014, 08:02
DOSARUL ZILEI, episodul 4: Cazul Bechtel VIDEO

Daca va intrebati de ce nu pot creste pensiile si salariile, ganditi-va ca in ultimii 25 de ani s-au furat cateva sute de miliarde de euro din banii Statului. Astazi va prezint niste documente in exclusivitate care arata ca statul roman este cel mai prost om de afaceri. Statul pierde anual miliarde de euro in afaceri paguboase fiind condus totusi de politicieni putrezi de bogati!Am incercat sa facem o lista a marilor tunuri date in ultimii ani. Doua seamana intre ele: afacerea Bechtel, a construirii autostrazii Brasov- Cluj- Bors si afacerea Hidroelectrica, a baietilor destepti din energie. In ambele tunuri, Statul a pierdut peste 3 miliarde de euro, in ambele afaceri Statul a fost pacalit si nu a putut sa ceara despagubiri. Ministrii PSD, PNL si PDL au semnat contracte catalogate ca fiind defavorabile romanilor. Miron Mitrea, Gheorghe Dobre, Ludovic Orban, Anca Boagiu, Dan Ioan Popescu, Videanu, Vosganian, Seres… toti dorm linistiti.

Acesta este contractul Bechtel, de construire a Autostrazii Brasov- Cluj- Bors. Are 122 de pagini fara anexe. Pentru aceste hartii plus 52 de km de autostrada situata in camp, langa Cluj, Statul a platit Bechtel 1, 4 miliarde de euro si 37 de milioane de euro despagubiri. Adica, 27 de milioane de euro per km. Am citit contractul si am aflat ca nu a avut niciodata un pret fix. Ca si cum ai merge sa te targuiesti la piata!!! 1, 4 miliarde au fost platiti in baza unor preturi tinta, care au fost calculate in baza unei formule matematice complicate. Preturile tinta erau trecute in anexele acestui contract. Anexele au disparut, desi documentele au fost desecretizate anul trecut de ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova. Iar, cireasa de pe tort, originalul contractului, copia Statului, a disparut si ea. Acum, contractul Bechtel este cautat de procurorii DNA si SRI. Un alt amanunt nespus: Statul a platit firmei Bechtel jumatate din bani intr-un cont deschis tocmai la Londra, la Citibank. Banii aceia, 750 de milioane de euro, nu au fost impozitati in Romania. Esecul Bechtel este o pata pe obrazul tuturor partidelor perindate la putere si o gaura platita de noi toti. Parlamentul Romaniei a girat contractul fara licitatie. Apoi, in 2005, guvernarea Aliantei DA a suspendat executia lucrariilor. De atunci, contractul s-a blocat total. Negocierile ulterioare au facut ca Bechtel sa incaseze miliarde fara sa execute aproape nimic din autostrada. Oficial, autostrada trebuia sa coste 2, 2 miliarde de euro, pentru 415 kilometri. No comment!

Acesta este contractul semnat intre societatea Energy Holding si compania de stat Hidroelectrica. Din partea companiei Energy Holding, contractul a fost semnat de Nicolae Buzaianu, finul ministrului Dan Ioan Popescu. Timp de 10 ani, Energy Holding a cumparat energia ieftina produsa de Stat si a vandut-o apoi pe piata libera, uneori chiar companiilor de stat, cu profituri uriase. Contractul a fost semnat pe durata a 10 ani si era clar in defavoarea Statului. Astfel, in cazul in care Hidroelectrica sista livrarea de energie, compania de stat ar fi fost obligata sa plateasca drept penalizare jumatate din valoarea energiei pe care trebuia sa o vanda. Hidroelectrica a semnat apoi in guvernarea Aliantei DA numeroase alte contracte beton in favoarea altor baieti destepti. Capuseala de la Hidroelectrica a fost crunta. De-a lungul anilor, ministrii Economiei Varujan Vosgania si Adrian Videanu au decis prelungirea contractelor, conform celor declarate de presedintele Traian Basescu. Acum, culmea tupeului, baietii destepti din energie, in frunte cu Energy Holding, au dat in judecata Statul si au cerut despagubiri de peste jumatate de miliard de euro, dupa ce, anul trecut, le-au fost reziliate contractele. Presa a relatat ca doar Energy Holding a generat o pierdere companiei Hidroelectrica in valoare de circa 300 de milioane de euro, reprezentand diferenta de pret, intre energia cumparata de la Stat si revanduta. Practic, aceste companii se ocupau de taiatul de facturi si de plimbat documente. Acesta este un alt document scandalos: raportul corpului de control al premierului Ponta, in care se arata ca, in doar 3 ani (2009- 2011), Hidroelectrica a pierdut 100 de milioane de euro. In mod halucinant, compania Hidroelectrica ar fi fost obligata de deciziile ministrilor Ariton si Videanu sa vanda energie la un pret mic si sa cumpare, atentie, energie la un pret mai mare de la alte companii de stat. Anul trecut, Hidroelectrica a intrat in faliment si apoi a reusit sa intre pe un profit important
In final o concluzie: cu cat hotia este mai mare, sansele ca cineva sa intre la puscarie scad. Astfel, inchisorile din Romania sunt pline de gainari care au furat de foame..