DOSARUL ZILEI, episodul 50: Încrengăturile din fotbal

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

09 apr. 2014, 09:09
DOSARUL ZILEI, episodul 50: Încrengăturile din fotbal

Arestarile continua in Romania, ultima moda in politica si afaceri este defilatul cu catuse in fata DNA. A explodat inca o afacere de milioane de euro cu iz penal. Motiv pentru noi sa predam inca o lectie de furat „made in Romania”. Haideti sa vedem ce s-a intamplat! Mitica Dragomir, unul dintre dinozaurii fotbalului romanesc si fost presedinte al Ligii de Fotbal, este cercetat penal de procurorii DNA. Noul dosar „fotbalistic” vizeaza o spaga de 2, 2 milioane de euro, luata sub forma unui „comision”. Spaga ar fi fost platita pentru contractul de difuzare al meciurilor din Liga 1 de fotbal, contract semnat intre Liga si compania RCS& RDS. Prima data o sa va prezint filmul afacerii apoi biografia personajelor implicate si dedesubturile dosarului. Evident, in poveste apar si influenti oamenii politici. Patronul celei mai mari companii de telecomunicatii din Romania – RCS& RDS – care a cumparat drepturile Ligii de Fotbal se numeste Zoltan Teszari. Miliardarul de la cablu este un personaj extrem de discret. Nimeni nu stie exact unde locuieste sau daca are rezidenta in Romania. Centrul neoficial al afacerilor sale este la Oradea. Unul dintre apropiatii lui Teszari este controveratul afacerist oradean Adrian Tarau, arestat pentru evaziune fiscala cu petrol. Teszari l-a trimis pe Tarau sa negocieze termenii contractului de difuzare a meciurilor de fotbal cu reprezentantii Ligii. Valoarea contractului era de aproape 100 de milione de euro. La un moment dat, la masa negocierilor a aparut si un anume afacerist Mihai Corbu, ce activa deloc intamplator tot in afaceri cu petrol, fiind reprezentantul companiei Nis Petrol, adica al rusilor de la Gazprom. Cine este acest Corbu? Este evident un prieten al lui Adrian Tarau, omul lui Teszari. Contractul dintre Liga de Fotbal si RDS s-a semnat doar in momentul in care Mihai Corbu a primit un comision de 2, 2 milioane de euro de la Liga de fotbal pentru servicii de consultanta. Adica Liga de Fotbal si RDS, o companie ce valoareza peste 1 miliard de euro, nu putea semna contractul fara „consultanta” acestui Corbu si a lui Adrian Tarau. Miroase de la o posta a sifonare de bani. Timp de doi ani, scandalul a fost tinut la cutie. Insa, recent, procurorii l-au umflat pe afaceristul Mihai Corbu pentru evaziune fiscala intr-un alt dosar greu. Pe parcursul investigatiei, procurorii au ajuns si la documentele din contractul de consultanta semnat de Mihai Corbu cu Liga si la, evident, Mitica Dragomir.

Miza dosarului este insa mult mai mare decat spaga de milioane: este de fapt o reglare de conturi politica in care s-au implicat si serviciile de informatii. Mihai Corbu era reprezentantul gigantului Gazprom in Romania, cand fiica presedintelui Traian Basescu, Ioana, avea un contract de exclusivitate pentru servicii notariale cu filiala Gazprom. Toate contractele reprezentantei Gazprom erau parafate de notarul Ioana Basescu. La cabinetul sau notarial filiala Gazprom a parafat achizitionarea mai multor benzinarii. Adrian Tarau, celalalt personaj din afacerea „spagii” de la Liga, a fost un apropiat al regimului Nastase. Dupa ce a fost arestat, el a fugit in Statele Unite si a asteptat 5 ani pentru ca toate dosarele sale penale din tara sa fie inchise. Tarau are relatii apropiate cu un sef de serviciu de informatii dar si cu politicieni din toate partidele. Este extrem de bine conectat in sferele puterii. O relatie speciala exista intre Tarau si oradeanul Eduard Hellvig, fostul secretar general al PNL, omul de incredere al lui Crin Antonescu. Hellvig trebuia sa fie nasul de cununie al lui Tarau. In fine, omul din umbra al afacerii dintre Liga de Fotbal si RDS este acest Zoltan Teszari, actionarul majoritar al companiei. Nimeni nu stie sa explice cum un tanar de 40 de ani a ajuns aproape cel mai bogat roman dintr-un simplu vanzator de inghetata. Speculatiile poltice indica o relatie speciala intre Teszari si regimul Basescu. Teszari a investit masiv in ultimii ani si intr-o televiziune de stiri. Asadar, lovitura data de procurori lui Mitica Dragomir vizeaza de fapt imperiul RDS, pe Adrian Tarau si pe omul rusilor de la Gazprom, pe acest Mihai Corbu. Tinta indirecta este tabara lui Traian Basescu. Lupta pentru putere devine din ce in ce mai dura. Vom vedea zilele acestea cum va muta Basescu pe tabla de sah politica. Cel mai probabil vor cadea in ghilotina procuraturii alti si alti baroni locali si centrali ai PSD. Partida de sah este doar la inceput…