DOSARUL ZILEI, episodul 7: MRU, de la UTC la candidatura pentru Cotroceni

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

21 ian. 2014, 10:45
DOSARUL ZILEI, episodul 7: MRU, de la UTC la candidatura pentru Cotroceni

Romania este tara paradoxurilor politice: desi avem un guvern de stanga (uitati de liberali ca oricum nu conteaza) iar PSD are peste 40 la suta intentie de vot, viitorul presedinte al Romaniei va fii cel mai probabil un politician de dreapta. Ii avem asadar drept candidati siguri la presedintie pe liberalul Crin Antonescu, pe portocaliul Catalin Predoiu si pe „omul de dreapta”, fara ideologie de partid, Mihai Razvan Ungureanu, presedintele inexistentei miscari Forta Civica. Vom vorbi azi despre cel care este cunoscut sub numele de MRU. El a avut o viata politica grea in ultimii ani: este exemplul cel mai sugestiv ca intre marirea si decaderea politica este doar un pas. A fost ministru de Externe, directorul Serviciului de Informatii Externe, apoi prim ministru si potentialul mostenitor politic al lui Traian Basescu. Intr-o secunda a pierdut tot.

MRU se zbate azi in mlastina sondajelor de opinie, undeva la 5 la suta intentie de vot, fara o perspectivă de cariera dar cu o ambitie iesita din comuna, aproape patologica. Ce vrea acum politicianul de dreapta, cel care a fost unul dintre cele mai interesante produse ale diplomatiei romanesti din ultimii 20 de ani, unii spun chiar un podus al serviciilor de informatii? MRU vrea sa candideze la presedintie, desi stie ca nu are nicio sansa sa castige. Politicianul stie insa ca poate negocia aceasta candidatura. Pentru că MRU este in acest moment un fel de Teodor Stolojan din anul 2000. Atunci cand Stolojan a candidat, dar l-a incurcat de fapt pe Mugur Isarescu sa ajunga presedintele Romaniei. MRU speră sa faca un troc politic cu presedintele PDL Vasile Blaga: renunta la visul de presedinte dar primeste un post de europarlamentar, o sinecura bine platita la Bruxelles. Daca ajunge europarlamentar el se poate salva politic si sa astepte vremuri mai bune.

In 2012, MRU a iesit senator printr-un miracol. El a inteles atunci ca nu poate castiga voturi in acesta Romanie. In mod tragic, fostul premier nu a trait niciodata in Romania reala, ci in cea a privilegiatilor, a celor protejati si promovati de Sistem. Faptul ca MRU a fost – sau poate mai este – omul sistemului este usor de dedus din CV-ul sau. Iata ce spunea el intr-un interviu: „Nu fac un secret din faptul ca am fost membru supleant al Comitetetului Central al Uniunii Tineretului Comunist. Este exclusiv din cauza rezultatelor bune la invatatura”. La 15 ani, Ungureanu a devenit secretar UTC pe liceu. Din acea perioada dateaza si un articol elogios la adresa iubitului conducator Nicolae Ceausescu, semnat de elevul Ungureanu. Episodul acesta rusinos apartine adoloscentului MRU, care a declarat mai apoi la maturitate ca nu avea cum sa controleze astfel de numiri in functii politice. Un alt amanunt insa ridica mari semne de intrebare in biografia sa extrem de bine coafata: putina lume stie ca MRU este prin adoptie un adevarat vienez, iubeste la nebunie Viena, unde a locuit si a muncit o perioada. El are colaborari platite cu Universitatea din Viena dar si cu ziare austriece si elvetiene. Pana aici nimic iesit din comun. Sotia sa insa, medicul Daniela Ungureanu, a incasat in 2012 78 de mii de euro de la importanta companie austriaca OMV, liderul pietei de carburanti din Romania, chiar din europa de Est. Alti 170 de mii de euro au fost incasati de sotia lui Ungureanu in anii 2009 si 2010. Banii au fost platiti de la sediul central din Viena pentru servici de consultanta medicala. Ungureanu a explicat ca banii ar reprezenta implicarea sotiei sale intr-o campanie sociala a companiei OMV.

Declaratia de avere a actualului senator mai demonstreaza ceva: ca incepand din anul 2009, cand acesta a fost numit Seful Serviciului de informatii Externe, principala sursa de venit a familiei sale a fost contractul de consultanta cu OMV, o companie straina. Este de prisos sa spunem ce interese economice majore are OMV in Romania pe piata de energie, unde este principalul jucator: in stabilirea pretului la benzina, la gaze, la productia de energie electrica. Mai adaug un amanunt: presedintele OMV Romania, doamna Mariana Gheorghe, are o relatie extrem de apropiata cu MRU. Si inca un amanunt istoric, ca sa nu uitam de unde venim si unde mergem: stiti unde se afla sediul pe Europa a Directiei de Informatii Externe a Securitatii lui Ceuasescu, adica a actualului Serviciu de Informatii Externe ? Tocmai la Viena, unde a fost asasinat in 89 si fratele lui Ceausescu, Marin, cel care conducea rezidenta DIE…