Dosarul Zilei, episodul 87: Legături ruşinoase CĂPĂȚÂNĂ – STELICĂ – BĂSESCU VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
24 iun. 2014, 07:37
Dosarul Zilei, episodul 87: Legături ruşinoase CĂPĂȚÂNĂ – STELICĂ – BĂSESCU VIDEO

Continuam azi dezvaluirile din scandalul Bercea Mondial- Mircea Basescu cu un nou episod de capa si spaga. Astfel, am aflat ca intermediarul spagii, Marian Capatana, avea o relatie apropiata cu un anume Stelica Barna Constantin, apropiat al presedintelui Traian Basescu. Stelica si Capatana, dupa cum vom vedea in continuare, au facut afaceri grele in timpul guvernarii portocalii. Cum a ajuns insa un mic interlop din Olt – ca Marian Capatana – sa intre in politica mare, sa candideze pentru Senatul Romaniei, sa ajunga sa faca afaceri cu statul si sa devina prietenului lui Mircea Basescu? Surse politice din PDL Olt ne-au explicat ca Marian Capatana a aparut la sediul partidului undeva in anul 2008, spunand ca este fanul presedintelui Basescu si ca vrea sa faca politica pentru realegerea acestuia ca sef al statului. Capatana a primit apoi sefia organizatiei PDL din oraselul Draganesti judetul Olt. Aici, organizatia PDL era extrem de slaba.

Informatiile publice arata ca Marian Capatana s-a imbogatit repede pe parcusul anilor 2008- 2009, pe mana prietenului sau Stelica Barna. Acest Barna, cum spuneam, este cheia relatiei dintre Capatana – Bercea Mondial si Mircea Basescu. Stelinca Barna, pe langa relatia veche si apropiata cu presedintele Traian Basescu din vremea in care acesta era primar, a intrat, in mod natural, si in gratiile Elenei Udrea. PDL-isti din Bucuresti il cunosteau in primul rand ca „omul lui Udrea”. Haideti sa vedem cum au evoluat viata si afacerile lui Marian Capatana si Stelica Barna! In 2005, Stelica Barna este numit politic director al importantei companii de stat AVERSA Bucuresti, singurul producator de robineti si pompe industriale detinut de statul roman. AVERSA avea 1400 de angajati si producea aceste piese pentru companiile de stat Oil Terminal, Conpet dar si pentru Petrom. Era o afacere de 13 milioane de euro, profitabila pentru stat.

Insa Stelica Barna a reusit sa o bage cu succes in faliment in 2006. „Problema” fabricii AVERSA era ca detinea in zona Obor din Bucuresti peste 10 hectare de teren plus o baza sportiva de inca 6 hectare. Rechinii imobiliari din Bucuresti au pus ochii pe acest teren imens din zona buna a orasului. Ce s-a intamplat apoi? Stelica Barna, protejatul lui Udrea si Basescu, a „uitat” sa platesca o banala factura de 5000 de euro pe care Aversa o avea de plata catre societatea Fabrica de Scule Rasnov. Presa a relatat ca Stelica a tinut la sertar notificarile de plata, pana in momentul in care Fabrica de Scule Rasnov a cerut falimentul societatii Aversa pentru neplata celor 5000 de euro. Apoi, AVERSA a intrat pe mana unor lichidatori judiciari pentru ca, evident, sa fie curatata de valorosul teren de 16 hectare. Aici intra in scena si Marian Capatana, amicul lui Stelica si Mircea Basescu. Capatana si-a înfiintat o firmă cu o denumire similară societății de stat – SC Aversa Production & Co SRL. Cu aceasta firma, Capatana si Barna se pregateau sa preia societatea AVERSA si terenul de 16 hectare. Acesta este motivul pentru care Capatana sustine ca banii luati de la clanul lui Bercea Mondial ar fi fost un imprumut, pentru o afacere, afacerea fiind preluarea companiei AVERSA.

Pana la urma, Capatana nu a reusit sa cumpere societatea, dar datele arata ca, dupa venirea la putere a PDL in 2009, acesta a capusat compania de stat la sange. Prin intemediul firmei Exprotur Trading SRL, care avea un singur angajat, Capatana a intermediat – adica a capusat – vazarea de pompe între Aversa si compania de stat Oil Terminal. Capanata a luat bani pentru intermediere si de la complexurile energetice Turceni si Rovinari, dar si de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Severin. Toate aceste companii erau controlate de ministerul Economiei, condus la acea vreme de portocaliul Adriean Videanu. Capatana a fost numit de Ministerul Economiei administrator al Uzinei Termice Midia. In paralel, Stelica Barna, cel care i-a deschis toate usile politice lui Capatana si l-a imbogatit, a fost numit sef al Garzii Financiare Bucuresti. Aici, Stelica a intrat din nou in scandaluri de rasunet. Agentia de Integritate l-a prins cu 700 de mii de euro in cont pe care nu-i putea justifica. Stelica a castigat insa procesul cu ANI la Inalta Curte de Justitie. Tot la Inalta Curte de Justitie trebuia rezolvat si dosarul lui Bercea Mondial, dupa cum spunea Mircea Basescu. Maine continuam dezvaluirile cu alte informatii extrem de importante….