DOSARUL ZILEI, episodul 8: Sorin Ştefoni

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
23 ian. 2014, 11:30
DOSARUL ZILEI, episodul 8: Sorin Ştefoni

Cine conduce de fapt Romania? Birourile ministrilor sunt pline de consilieri, fete cu fuste scurte si taietori de iarba la caini. Cifrele sunt halucinante: in cele 27 de ministere ale Guvernului sunt angajati aproape 100 de secretari de stat, adica un fel de ministrii adjuncti. Fiecare secretar de stat are un cabinet propriu, la fel plin de consilieri, secretare, soferi si, evident, alti taietori de iarba la caini. In total, exista peste 2500 de oameni la varful ministerelor, platiti sa faca treaba pentru tara. Secretarii de stat si toti cei aflati in aparatul de conducere al ministerelor au fost numiti politic de PSD si PNL, cateva firimituri au ajuns si la conservatori sau la pseudo partidul vicepremierului Gabi Oprea. In marea lor majoritate, secretarii de stat sunt politicieni adusi din judetele patriei, promovati de organizatiile locale drept rasplata pentru rezultatele obtinute la alegeri. Competentele lor sunt uneori mai mult decat limitate. Apoi, daca ai curajul sa citesti unele CV-uri de secretari de stat, te ia la propriu durerea de cap. Astazi va prezint un caz tragi- comic, un dosar de cadre al unui secretar de stat de la ministerul Muncii. Acesta este cel mai scurt CV vazut in viata mea la un demnitar public. Titularul este Sorin Ştefoni si a fost 16 ani primarul comunei Densus din judetul Hunedoara. Exact, ati auzit bine, un primar de comuna a ajuns ministru secretar de stat in guvernarea USL. Dupa cum vom vedea, acest lucru nu e cel mai grav in toata povestea. Stefoni este practic mana dreapta a ministrului liberal al Muncii, Mariana Campeanu. Probabil, de rusine, Stefoni nu si-a trecut CV-ul pe pagina de internet a Ministerului. Ultimul sau CV in calitate de primar de comuna arata ca acesta a fost initial tehnician silvic la Hunedoara la inceputul anilor 90, adica, pe romaneste, padurar, simplu absolvent de liceu. Apoi, a ajuns viceprimar al comunei Densus si, in cele din urma primar, pana in anul 2012. Asta e tot! In paralel, Stefoni- primarul ajuns ministru- a facut tarziu o facultate de drept obscura, numita “universitatea europeana Constantin Dragan”. Primarul se mai laudă ca este membru in baroul de avocati Hunedoara. Ce nu stie Stefoni, este ca nu putea fii si primar si avocat in acelasi timp, conform legii incompatibilitatilor, ceea ce cu siguranta ii va aduce un dosar de cercetare la agentia nationala de integritate. Spre linistea noastra, Stefoni sustine ca stie si limba franceza.

La prima vedere, cazul secretarului de stat Sorin Stefoni, primarul ajuns ministru adjunct, pare o gluma proasta, facuta de liberali guvernului Ponta. Insa gluma e de fapt tragica! Am aflat de la ministrul Mariana Campeanu ca Ştefoni este persoana desemnata sa gestioneaze fondurile europene din ministerul Muncii, pana in anul 2015. Fondurile sunt administrate prin autoritatea de management a programului operational dezvoltarea resurselor umane. Vorbim aici de miliarde de euro care stau in pixul fostului primar de la Densus. Interesant este ca autoritatea responsabila cu banii europeni are un director in persoana lui Cristian Ababei, caruia i-au fost luate atributiile de conducere si date acestui Stefoni. Ministrul Campeanu a declarat la Romania TV ca Stefoni a fost ales sa gestioneze banii europeni pentru ca are experienta in administratie. La randul lui, secretarul de stat Stefoni ne-a declarat ca are experienta in gestionarea de fonduri europene pentru ca a scris si el proiecte europene in vremea in care era primar, atentie, pentru lucrari de canalizare in comuna Densus. Ce legatura exista intre canalizare si fondurile europene destinare ocuparii fortei de munca nu este clar! Misterul numirii acestui domn in fruntea institutiei care imparte banii europeni de la Munca este usor de dezlegat: Stefoni a ajutat-o pe Mariana Campeanu sa-si castige fotoliul de deputat la Hunedoara. In anul 2010, Mariana Campeanu, originara din Bucuresti, a ajuns sa candideze tocmai la Hunedoara intr-un colegiu in care se afla si primaria Densus, condusa de primarul Stefoni. Acesta fusese desemnat initial sa candideze pe acel colegiu, deoarece deputatul PNL Ioan Timis incetase din viata. Stefoni s-a dat la o parte iar Mariana Campeanu a ajuns deputat. Tot Stefoni a ajutat-o pe liberala sa ajunga senator de Hunedoara in 2012. La cateva zile, in ianuarie 2013, Stefoni si-a primit recompensa politica si a fost facut secretar de stat la apelul bocancilor, fara sa aiba habar cu ce se mananca ministerul Muncii. Cam asa functioneaza promovarile in politica si la guvernare! Ne mai miram atunci ca nu putem sa luam banii europeni si sa relasam economia, care gafaie in ultimii ani…