DOSARUL ZILEI, episodul 91: FAMILIA LUI PINALTI, afaceri eoliene cu mafia VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

02 iul. 2014, 06:38
DOSARUL ZILEI, episodul 91: FAMILIA LUI PINALTI, afaceri eoliene cu mafia VIDEO

Va spuneam ca afacerile cu energie ale familiei lui Gheorghe Stefan -alias Pinalti, baronul Moldovei, duc pana la mafia din fosta Iugoslavie. Datele compromitatoare sunt cunoscute de ani de zile la cel mai mare nivel. Pinalti s-a lipt in toti acesti ani de imaginea presedintelui Basescu si de cea a Elenei Udrea, pe care a sprijinit-o electoral la Miscarea Populara dar si in interiorul PDL. Asadar, documentele arata ca familia lui Pinalti a incasat milioane de euro de la companiile din Cipru, controlate de mafiotul Damir Fazlic. Cu toate acestea, procurorii DNA se ocupa doar de cotcariile pe bani publici ale primarului de la Neamt. Fiul lui Pinalti a vandut doua proiecte de energie dezvoltate in localitatile Sacele si Sibioara catre compania Alykos Ventures din Cipriu. Compania Alykos este detinuta de o alta firma offshore cipriota, denumita ALTARIA, controlata de mafiotul sarbo croat Damir Fazlic. Despre Fazlic v-am spus deja ca este vazut de jurnalistii din Balcani ca un fel de placa turnanta al afacerilor cu petrol, armament si energie. Fazlic are legaturi cu mafiile din Muntenegru Croatia si Serbia. Fazlic are afaceri in toate tarile fostei Iugoslavii iar incepand cu 2007 a penetrat in forta si Romania, prin intermediul familiei baronului Pinalti si al fostului general SRI Dumitru Badescu. Interesant este ca acest Fazlic are la randul lui legaturi cu serviciile de informatii din fosta Iugoslavie prin unchiul sau, fostul sef al securitatii sarbesti.

Familia baronului Pinalti nu s-a oprit doar la cateva tranzactii cu firmele mafiotului Damir Fazlici. I-a deschis de fapt acestuia accesul la piata de energie regenerabila din Romania. Haideti sa vedem mecanismul si sa-l intelegem! Astfel, orice companie care vrea sa dezvolte un parc eolian sau solar in Romania are nevoie de avizele companiei de stat Transelectrica, transportatorul national de energie. Asta pentru ca, degeaba produci energie daca nu poate fi transportata catre clienti. Daca nu ai avizele de la Transelectrica, nu poti face nicio afacere in domeniu. In 2010, baronul Pinalti de la Neamt l-a promovat pe un anume Claudiu Stafie in functia de secretar de stat in Ministerul Economiei, ministerul care controla compania Transelectrica.

La conducerea Transelectrica a fost apoi promovat un anume Horia Hahaianu, de care Pinalti nu este strain. Cu cei doi oameni plantati in sistemul energetic romanesc, afacerile energetice ale mafiotului Damir Fazlic au prosperat. Astfel, compania detinuta de familia lui Pinalti, Green Energy, a fost cumparata de catre firma offshore – tot din Cipru – RG Renovatio Grup, devenita apoi Renovatio Trading. In spatele Renovatio sta umbra aceluias Fazlic. Apoi, compania Renovatio incepe sa primeasca avizele de la Transelectrica pentru dezvoltarea proiectelor energetice numite Baia Wind Park, Pestera Wind Park, Cernavoda 1 si 2 Wind park, Sarichioi Wind Park, Vutcani Wind Park dar si pentru alte proiecte eoliene similare in localitatile Cobadin, Albesti, Singureni, Scornicesti, Corabia si Izvoru. Toate aceste proiecte energetice au o capacitate totala de circa 300 de MW. Asta inseamna, in bani, o investitie totala de – atentie – 500 de milioane de euro. De unde vin acesti bani? Din conturile firmelor anonime din Cipru? Insa lacomia gruparii Pinalti a mers si mai departe.

In 2010 baronul de la Neamt era pe cai mari, controla direct Ministerul Economiei, pentru ca fostul sau subaltern de la primarie, Claudiu Stafie, era secretar de stat. In 2010, Claudiu Stafie contrasemneaza, in calitate de secretar de stat, un contract de vanzare de energie intre societatea offshore Rudnap, tot din Cipru evident, si compania de stat Electrica. Contractul prevedea un pret preferential pentru Rudnap. Aceasta companie, Rudnap, este detinuta partial de aceeasi companie ALTARIA din Cipru, controlata de mafiotul Damir Fazlic. Profitul facut numai din acest contract este de 20 de milioane de euro, bani scursi in conturile din Cipru. Toate aceste informatii prezentate acum – care au in spate kilograme de documente, zeci de persoane interpuse, zeci de firme anonime si casute postale din Cipru – sunt cunoscute de autoritatile romane. Nimeni nu face nimic impotriva baronului Pinalti, desi este evident ca banii scursi in Romania pe filiera mafiotului Damir Fazlic nu au cum sa fie bani curati. Sunt convins ca iubitorul de manele Pinalti a fost doar un pion in aceasta operatiune extrem de laborioasa, din ianuarie 2015 vom afla si cine este regele jocului si protectorul lui pinalti…