Dosarul Zilei, episodul: Marian Vanghelie „care este”

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

10 sept. 2014, 07:16
Dosarul Zilei, episodul: Marian Vanghelie „care este”

Marian Vanghelie nu doarme linistit zilele acestea. Baronul PSD de Bucuresti si primar al sectorului 5 din Capitala se afla in centrul unor investigatii complexe facute de politisti si procurori. Ani de zile, primarul Vanghelie „care este” a reusit sa scape basma curata din cateva dosare penale. Desi este primar de 10 ani – si nu are alte afaceri declarate – Vanghelie afiseaza o bogatie de nabab. Poarta mai multe ceasuri de lux in valoare de zeci de mii de euro fiecare si merge in excursii fabuloase. Bogatia primarului Marian a atras atentia si agentei nationale de integritate, care a descoperit ca Vanghelie nu poate justifica cateva sute de mii de euro. Este un mizilic in comparatie cu afacerile care se fac la primaria sectorului 5.
Informatiile oficiale pe care le aveam arata ca saptamana trecuta politistii au perchezitionat 100 de adrese din Bucuresti si alte 11 judete din tara, unde se afla sediile unor societati comerciale. Apoi, au descins la sediul primariei conduse de Vanghelie si la administratia domeniului public a sectorului 5 – ADP (acolo unde se semneaza contractele de constructie pentru investitiile din sector). Ancheta vizeaza in primul rand contractele semnate de primaria lui Vanghelie pentru reabilitarea termica a blocurilor din sector. Practic, firmele care au luat bani de la primaria sectorului 5 sunt suspectate ca au incasat banii de la Vanghelie, nu au realizat lucrarile si apoi au spalat banii printr-o retea de firme fantoma.

Prejudiciul estimat se ridica la 10 milioane de euro iar suma spalata prin inginerii financiare ar fi de peste 20 de milioane de euro, spun sursele de presa. In centrul scandalului se afla o companie de constructii numita IMOBLUX Construct SRL. Aceasta firma este o „fantoma” in sensul ca este detinuta de o societatea offshore cu sediul in insula Seychelles – numita Ellery Limited.

Nimeni nu stie cine este proprietarul real al acestei companii din Seychelles. Oficial, reprezentantul companiei IMOBLUX si al firmei din Seychelles este un personaj pe nume Victor Ţene. Nimeni din domeniul constructiilor nu stie cine este acest Ţene si de unde a aparut! Bomba vine acum: compania lui Tene, IMOBILUX, a incasat de la primaria lui Vanghelie incepand cu anul 2009 si pana in prezent peste 50 de milioane de euro pentru lucrari de reabilitare a blocurilor si nu numai. Este incredibil dar adevarat – aceasta este lista oficiala a contractelor semnate de primaria lui Vanghelie!!! Informatiile arata ca societatea IMOBLUX nu facea lucrarile direct ci le dadea altor firme (compania incasa doar grosul banilor). Lucrarile de reabilitare a blocurilor erau facute de mantuiala. Indiciile procurorilor arata ca aceasta companie a fost creata cu dedicatie pentru a sifona banii primariei sectorului 5.
Astfel, exact in anul 2009 cand firma a inceput sa primeasca lucrari de la primaria lui Vanghelie, IMOBLUX a fost cumparata de o firma anonima de la afaceristul Marin Dumitru. Acest Dumitru este amic cu primarul Vanghelie si are contracte si el cu primaria sectorului 5. Dumitru a vandut firma tot unei companii offshore, din Delaware, apoi compania a fost preluata in final de firma din insula Seychelles. Este cat se poate de clar ca cineva a incercat sa stearga urmele adevaratilor proprietari!!!

Ce s-a intamplat insa cu banii platiti acestei firme? Aici baietii destepti care controleaza firma IMOBLUX au facut o serie de greseli. Au facut plati catre alte firme fantoma iar milioane de euro au fost scoase din banca cu sacosa, la fel ca si in cazurile asfaltatorilor Nelu Iordache si Teodor Berna. Semn ca operatiunea de spalare de bani facuta pe seama primariei Sectorului 5 era una clasica. Maine o sa aflati care politicieni mai sunt implicati in tunul de la primaria sectorului 5!!!