Două avioane F-22 Raptor, în premieră la un exerciţiu comun în România

Două avioane F-22 Raptor, cele mai noi avioane de luptă americane, au sosit luni, în premieră, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, împreună cu un avion cisternă KC-135 Stratotanker şi circa 15 membri ai echipajelor, pentru a lua parte la un exerciţiu comun de pregătire româno-american.

20 aug. 2018, 15:28

Între cei care au întâmpinat avioanele de luptă F-22 la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii s-au numărat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

Avioanele F-22 provin de la Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare, de la Baza Aeriană Tyndall din Florida şi au sosit în Europa la începutul acestei luni, deplasarea la Câmpia Turzii fiind făcută de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania.

Potrivit datelor furnizate de Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, avionul cisternă KC-135 Stratotanker provine de la Unitatea 100 de Alimentare Aeriană de la Baza Forţelor Aeriene Regale de la Mildenhall, Marea Britanie, şi oferă alimentare pentru dislocarea în România.

În România, avioanele F-22 vor zbura şi se vor antrena cu avioanele americane F-15 staţionate temporar la Baza Aeriană Câmpia Turzii, precum şi cu avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aflate la baza Aeriană Borcea.

„Această dislocare înaintată, realizată cu cooperarea deplină a României, aliat NATO, demonstrează angajamentul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa de a disloca şi folosi aeronave de generaţia a cincea în zona de responsabilitate a Comandamentului Forţelor Armate ale SUA din Europa. Această dislocare evidenţiază şi angajamentul SUA faţă de apărarea colectivă a Alianţei şi dorinţa SUA de a disloca şi folosi cele mai avansate echipamente pentru a descuraja orice potenţială agresiune. Interacţiunea dintre piloţii americani şi români va creşte interoperabilitatea Aliaţilor şi va spori securitatea regională”, mai precizează sursa citată.

Unul dintre cei doi piloţi americani care au sosit la Baza Aeriană din Câmpia Turzii la manşa unui F-22 Raptor, Jekyll Etheridge, a declarat că această aeronavă este cel mai puternic avion din lume.

„Este cel mai puternic avion din lume şi atunci când îl pilotezi eşti conştient că ai cea mai bună tehnologie, cel mai performant aparat. (…) A fost extraordinar, ne aflăm aici pentru a ajuta partenerii noştri şi pentru a crea o prezenţă în zona europeană a acestui avion din a cincea generaţie. Am efectuat mai multe zboruri alături de partenerii noştri internaţionali şi am avut mereu un feed back pozitiv. Cea mai mare diferenţă dintre F-22 şi F-16 este că primul, fiind un avion din generaţia a cincea, faţă de cel de-al doilea, din generaţia a patra, are avionica integrată, deci toată aparatura de bord comunică în aşa fel încât să-i creeze pilotului o imagine de ansamblu care să-i permită să realizeze intercepţii în spaţiul de luptă; de asemenea, are capacitatea de a atinge viteza Mach iar apoi, datorită motoarelor, se poate menţine la viteza de 1,2 Mach; are, de asemenea, o semnătură radar mult redusă faţă de alte tipuri de avioane. Această capacitate de a nu fi vizibil pentru inamic sau de a avea oportunitatea de a trage primul în anumite situaţii de luptă, deci de a distruge capacităţile inamicului înainte ca aceasta să te poată observa”, a arătat Jekyll Etheridge.

Pilotul a subliniat că prezenţa acestor avioane F-22 în spaţiul european este o descurajare a posibilelor acţiuni agresive.

Potrivit lui Jekyll Etheridge, pentru a pilota un astfel de aparat este nevoie de pregătirea de pilot militar de bază, care durează aproximativ un an, iar apoi e nevoie de încă un an pentru a învăţa să zbori pe F-22.

„Această pregătire presupune multe ore de zbor simulat, pentru că nu există versiuni de două scaune ale acestui avion, deci prima dată când zbori eşti singur. De aceea e foarte important ca înainte să te pregăteşti în simulatorul de zbor, să înveţi procedurile de urgenţă şi toate acţiunile pe care trebuie să le faci. Apoi eşti singur în carlingă şi poţi să simţi puterea extraordinară de accelerare a acestor motoare. Este cel mai puternic avion din lume şi atunci când îl pilotezi eşti conştient că ai cea mai bună tehnologie, cel mai performant aparat”, a precizat Jekyll Etheridge.

Comandantul Escadrilei 53 Vânătoare de la Feteşti, comandorul Cătălin Micloş, a arătat că aeronavele F-22, sosite în România, împreună cu aeronavele F-15 ale americanilor şi F-16 ale românilor vor participa la un exerciţiu comun de sincronizare, Iron Hand 2018.

„Suntem parte a unui exerciţiu, Iron Hand 2018, şi după cum bine ştiţi, exerciţiile în comun cu partenerul american sunt foarte importante pentru forţele aeriene române. Astăzi zburăm în comun cu F-15, F-22 – în premieră în România, în premieră în zbor comun cu noi, au mai fost în România acum doi ani – şi F-16 româneşti. Avioanele F-22 sunt doar parte a Forţelor Aeriene Americane, ne bucurăm de prezenţa lor aici şi orice zbor împreună cu forţele americane reprezintă un câştig pentru Forţele Aeriene Române. (…) Tehnologia e de un real ajutor şi în forţele aeriene, cu un impact foarte mare asupra îndeplinirii misiunilor. O misiune se execută şi se planifică într-o reţea şi atât timp cât eşti parte a acelei reţele, toate lucrurile devin mai uşor de planificat şi de executat. F-16 poate fi parte a acelei reţele, poate zbura foarte bine şi poate executa misiuni foarte bine”, a arătat comandorul Cătălin Micloş. 

Mihai Fifor: Atunci când aduci în România avioanele F-22, le aduci într-o ţară partener de încredere

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat luni, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, la sosirea celor două avioane F-22 Raptor, că aducerea în România a celui mai avansat avion de luptă în acest moment dovedeşte că ţara noastră este un partener de încredere şi un aliat de nădejde.

„Este, într-adevăr, o zi foarte importantă pentru noi, este, aş putea spune, a doua oară când în România avem avioanele F-22 Raptor, dacă vreţi, cea mai avansată tehnică de zbor, cel mai avansat avion de luptă în acest moment, care, iată, soseşte la Câmpia Turzii. Este un exerciţiu comun, pe care îl salutăm, pentru că asta nu face decât să arate că, atunci când aduci în România avioanele F-22, le aduci într-o ţară partener de încredere, partener de nădejde. Asta arată că România este considerată de partenerii noştri strategici, SUA, ca un aliat pe care se pot baza în orice moment. Spun că este un eveniment important pentru că, aşa cum spuneam la începutul declaraţiei mele, în 2016 am mai avut un astfel de exerciţiu comun. De altminteri, în 2016 era pentru prima dată când avioanele F-22 aterizau într-o ţară din Europa de Est. Astăzi, continuăm acest parteneriat cu SUA, prin această colaborare cu un exerciţiu comun cu avioanele F-22”, a declarat Mihai Fifor.

Ministrul Apărării a subliniat că, în continuare, România rămâne extrem de dedicată parteneriatului strategic cu SUA. „Ne dorim să arătăm că aici, la Marea Neagră, suntem furnizorul cel mai important de securitate şi spun lucrul acesta ori de câte ori am ocazia să o fac”, a afirmat Fifor.

„În continuare, Guvernul României este dedicat îndeplinirii angajamentelor pe care România şi le-a luat în calitate de ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice şi cred că lucrul acesta se vede cu prisosinţă. Spun că suntem una dintre cele şase ţări care alocă, în momentul de faţă, 2% din PIB pentru Apărare. Este al doilea an consecutiv şi Guvernul României este mobilizat să facă lucrul acesta şi în perioada următoare, pentru anii care vin, pentru că, repet, este foarte important să arătăm că, în această zonă, suntem un pol de stabilitate, suntem furnizorul cel mai important de securitate între marea Neagră şi Balcanii de Vest”, a precizat Mihai Fifor.

În privinţa exerciţiilor bilaterale, ministrul Apărării Naţionale a spus că acestea întăresc interoperabilitatea dintre forţele aeriene române şi forţele aeriene ale SUA iar noua tehnică de luptă adusă în ţară demonstrează că există o deschidere cu totul specială faţă de România.

„Învăţăm, învăţăm împreună, împreună arătăm că suntem o forţă, pentru că toţi suntem parteneri NATO. Desigur, exerciţiile acestea comune nu fac altceva decât să întărească interoperabilitatea dintre forţele aeriene române şi forţele aeriene ale SUA. Faptul că avem tehnică de ultimă generaţie la Câmpia Turzii, în momentul de faţă, arată că există o deschidere cu totul specială faţă de România şi faţă de exerciţiile acestea bilaterale între cele două armate. Este, cred, extrem de important să putem să lucrăm împreună. De altfel, avem în plină desfăşurare exerciţiul Dacian Eagle 2018. Avem prezente aici avioanele F-15, împreună cu care piloţii noştri se antrenează până la jumătatea lunii septembrie, adică exerciţii comune care nu fac altceva decât să întărească, repet, cooperarea dintre forţele aeriene române şi forţele aeriene ale SUA”, a subliniat ministrul.

Mihai Fifor a precizat că România a achiziţionat 12 aeronave F-16 şi că va mai achiziţiona încă cinci aparate, în primă instanţă, din Portugalia.

Hans Klemm: România, singura ţară din această zonă a NATO care a găzduit avioanele F-22

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat luni, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, la sosirea celor două avioane F-22 Raptor, cele mai noi avioane de luptă americane, că România este singura ţară din această zonă a NATO care a găzduit aceste aparate de zbor.

„Sunt mândru că pot fi prezent astăzi aici alături de domnul ministru Fifor şi de cele două avioane F-22. Este pentru a doua oară când acest tip de avion este prezent în sud-estul Europei, asta s-a întâmplat tot în România, cu doi ani în urmă. Este un exerciţiu bilateral, care are scopul de a le demonstra partenerilor din NATO că putem aduce în zona estică a comunităţii transatlantice cel mai performant avion de război din lume, că acesta poate decola de aici şi că putem asigura toată structura necesară în acest sens. Este vorba de încredere, mă repet, România este singura ţară din această zonă a NATO care a găzduit aceste avioane şi este un semn de încredere din partea SUA către partenerul nostru strategic, România”, a declarat Hans Klemm.

Diplomatul a arătat că reprezentanţii SUA sunt mulţumiţi „şi chiar mândri” de progresul pe care România l-a înregistrat în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţii sale militare, a interoperabilităţii, atât din punctul de vedere al standardelor NATO, cât şi din punctul de vedere al standardelor SUA.

„Este una dintre puţinele ţări din NATO care au alocat 2% din PIB Apărării, ceea ce este în concordanţă cu angajamentele NATO de a suporta echitabil cheltuielile legate de apărarea alianţei. Faptul că România investeşte în sisteme de apărare care vor creşte capacitatea de apărare, atât a ţării, cât şi a NATO, faptul că România susţine eforturile din Irak, spre deosebire de alte ţări din alianţă, toate acestea contribuie la creşterea încrederii SUA în acest partener strategic”, a afirmat Hans Klemm.


loading...