Două bombardiere B-2 cu capacitate nucleară participă la manevrele SUA din Coreea de Sud

Două bombardiere strategice B-2 americane cu capacitate nucleară au efectuat joi o misiune de antrenament deasupra Coreii de Sud în contextul tensiunilor cu regimul nord-coreean, a anunţat armata americană.

28 mart. 2013, 07:18
Două bombardiere B-2 cu capacitate nucleară participă la manevrele SUA din Coreea de Sud

Cele două bombardiere B-2 Spirit de la baza Whiteman a Air Force din Missouri (centrul SUA) au lansat muniţie de manevră asupra unei ţinte de pe teritoriul sud-coreean, potrivit unui comunicat al forţelor americane desfăşurate în Coreea de Sud, informează Agerpres.

Zborul, care se înscrie în cadrul unor ample exerciţii comune organizate anual între forţele americane şi cele sud-coreene, „demonstrează capacitatea SUA de a realiza imediat şi fără restricţii lovituri de mare precizie pe distanţe lungi”, menţionează comunicatul.

Anunţul ar urma să provoace o reacţie puternică din partea Phenianului care a ameninţat deja Washingtonul că va lovi teritoriul american sau insulele sale Guam şi Hawaii, ca răspuns la zborurile de antrenament cu bombardier B-52 deasupra Coreii de Sud.

B-2, folosit pentru prima dată în Serbia (în 1999) apoi în Afganistan şi în mai ales în Libia (2011), este „un element important al capacităţii de disuasiune a Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific”, se precizează în comunicatul armatei americane.

Phenianul a anunţat în mai multe rânduri că va ataca SUA şi Coreea de Sud. Marţi, Coreea de Nord şi-a plasat marţi armata în stare de luptă şi a cerut unităţilor speciale „strategice” să se pregătească pentru eventuale lovituri împotriva Statelor Unite, Insulelor Guam şi Hawaii, în Pacific, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană.