Două cazuri de difterie, confirmate în România

După rujeolă, încă o boală care nu a mai fost întâlnită în România de zeci de ani a fost confirmată zilele trecute. Este vorba despre difterie, o boala extrem de contagioasă care nu a mai fost întâlnită din 1990.

09 dec. 2023, 13:26
Două cazuri de difterie, confirmate în România

Două cazuri de difterie au fost confirmate în România. Este vorba despre doi bărbați din București, ambii consumatori de droguri, persoane fără un adăpost.

”Doi pacienți în vârstă de 38 și 40 ani, bărbați, consumatori de droguri, infectați HIV, au fost internați la un spital de boli infecțioase din București, cu leziuni cutanate. Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Evoluția pacienților este favorabilă.

Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) și sunt implicate în producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienți”, a transmis Ministerul Sănătății.

Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național.

Citește și: Focar de rujeolă într-o școală din București. Medic: ”Avem copii cu insuficiență respiratorie, avem complicații la nivelul digestiv, cu hepatite, pancreatite, dar cele mai de temut sunt cele neurologice”

 

Tot ce trebuie să știi despre difterie. Cum se manifestă boala

Simptomele difteriei pot fi febră, dureri de gât și răgușeală, însă și rinoree.

Citește și: Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara anunţă ce trebuie făcut dacă ești mușcat de porc

Difteria este o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare. Vorbim de vaccinul hexavalent, care știm că se administrează copiilor la vârstele de două luni, la patru luni și la 11 luni.