Focar de rujeolă într-o școală din București. Medic: ”Avem copii cu insuficiență respiratorie, avem complicații la nivelul digestiv, cu hepatite, pancreatite, dar cele mai de temut sunt cele neurologice”

În România a fost declarată epidemie de rujeolă, după ce numărul celor care au facut pojar a crescut alarmant în ultimele luni.

09 dec. 2023, 12:43
Focar de rujeolă într-o școală din București. Medic: ”Avem copii cu insuficiență respiratorie, avem complicații la nivelul digestiv, cu hepatite, pancreatite, dar cele mai de temut sunt cele neurologice”

Ministerul Sănătății a declarat marți, 5 decembrie, epidemie de rujeolă în România.

”Rujeola e o boală severă atât pe termen scurt, dar mai ales și pe termen lung. Scade imunitatea generală a organismului atât la nivel la nivelul porților de intrare cutanate și respiratorii, dar și prin scăderea imunității celulare a organelor, deci organele nu se mai apără și atunci apar complicații de tot genul la toate aparatele sistemului organismului. Avem complicații ORL cu laringite, care pot evolua cu crup și insuficiență respiratorie, otite.

Avem complicații respiratorii cu pneumonii. Și ele pot evolua cu insuficiențe respiratorii. Chiar acum avem copii cu insuficiență respiratorie și necesar de oxigen. Avem complicații la nivelul digestiv, cu hepatite, pancreatite, boală diareică, dar cele mai de temut sunt cele neurologice de tip encefalită sub-acută sau acută, care se poate solda chiar cu deces.”, a declarat doctorul George Jugulete, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș, la Pro TV.

Medicul infecționist spune că de vină pentru această situție este rata scăzută a vaccinării împotriva acestei boli.

”Din păcate, în România, deși stăteam încă din pandemie la un ritm scăzut de vaccinare împotriva acestei afecțiuni, deci raportul de vaccinare era sub 80%, pandemia a făcut ca acest raport să scadă și mai mult. Și atunci, din diverse motive, copii au fost izolați, n-am ajuns la medicul familie, scăzând rata vaccinării. Au început să apară nou cazul de rujeolă, rujeolă care este foarte contagioasă.”, a explicat doctorul George Jugulete.

Citește și: Vaccinuri decontate de stat în 2023. Precizările ministrului Alexandru Rafila

 

Focar de rujeolă într-o școală din București. Medic: Din păcate, nu sunt vaccinați

”Da, sunt destul de multe cazuri la noi în spital. Jumate din secțiile de copii sunt pline cu această afecțiune, ceea ce este grav, că sunt și cazuri chiar din București. Există și chiar și un focar la o școală din București, copiii care aș zice că ar fi fost obligatoriu să fie vaccinați. Din păcate, nu sunt vaccinați și atunci am avut foarte multe cazuri din acest focar în centrul Bucureștiului.”, a mai spus medicul infecționist.