Două comete vor face spectacol pe cer, în 2013: Evenimentele astronomice ale anului

Publicat: Duminică, 30 Decembrie 2012 14:11 // Actualizat: Miercuri, 02 Ianuarie 2013 12:01 // Sursa: RTV.net

Anul 2013 vine cu o mulţime de evenimente astronomice. Nu toate vor putea fi văzute pe tot globul, însă site-urile specializate vor transmite în direct, pe computer, imagini ale fenomenelor.

Foto: David Kingham/DavidKinghamPhotography

Cele mai importante apariţii pe cer vor fi două comete: PANSTARRS şi ISON. Întrucât cometele sunt considerate extrem de capricioase, astronomii nu pot decât să ghicească cât de strălucitoare vor fi şi cât de lungi vor fi cozile lor. Trebuie doar să aşteptăm să le vedem.

21 ianuarie: Conjuncţie Lună-Jupiter

Luna va trece, aparent, extrem de aproape de planeta Jupiter, cea mai mare din sistemul nostru solar. Conjuncţia lor va fi cea mai apropiată până în anul 2026.

2-23 februarie: Mercur va putea fi văzut cel mai bine

Mercur va fi călătorit suficient de departe de soare pentru a fi vizibil pe cerul vestic, imediat după apus. Pe 8 februarie, Mercur se va afla la mai puţin de 0,4 grade de planeta Marte, foarte puţin strălucitoare.

10-24 martie: Apariţia cometei PANSTARRS

Cometa PANSTARRS, descoperită în iunie 2011 cu ajutorul telescopului Pan-STARRS 1 din Haleakala, Hawaii, va putea fi observată cel mai bine în această perioadă. Cometa se va apropia atunci cel mai mult de soare (la 45 de milioane de km) şi de Pământ ( la 164 de milioane de km).

25 aprilie: Eclipsă parţială de Lună

Aceasta va fi o eclipsă parţială de Lună minoră, întrucât doar 2% din diametrul Lunii se va afla în umbra Pământului. Eclipsa va putea fi văzută din Europa, Africa, Australia şi mare parte din Asia.

9 mai: Eclipsă inelară de Soare

Eclipsa inelară de Soare, cunoscută şi drept "inelul de foc", va putea fi observată în principal din Oceanul Pacific, dar şi din nordul Australiei şi din estul Papua Noua Guinee.

24-30 mai: Dansul planetelor

Mercur, Venus şi Jupiter vor oferi un spectacol fascinant pe cer imediat după apus. Ele se vor învârti unele în jurul celorlalte, aparent, schimbându-şi poziţiile de la o seară la cealaltă.

23 iunie: Cea mai mare Lună Plină din 2013, adică Superluna

12 august: Curentul de meteori Perseide

Perseidele sunt considerate cele mai frumoase ploi de stele, întrucât pot fi văzuţi până la 90 de meteori pe oră.

18 octombrie: Eclipsă de Lună în penumbră

76% din diametrul Lunii va fi scufundat în penumbră. Eclipsa va fi văzută din Asia, Europa şi Africa.

3 noiembrie: Eclipsă de Soare hibridă

O eclipsă solară rară, care se schimbă dintr-una inelară într-una totală, în zone diferite ale globului. În general, ea parte a fi o eclipsă totală, inelul de foc fiind foarte puţin vizibil. Eclipsa va putea fi văzută în Oceanul Atlantic - Insulele Cape Verde, coasta de vest şi centrul Africii.

Noiembrie - decembrie: Cometa ISON

Cometa ISON a fost descoperită abia pe 21 septembrie 2012 de către doi astronomi amatori - Vitali Nevski din Belarus şi de Artyom Novichonok din Russia. Calculele orbitale arată că cometa ISON va ajunge la mai puţin de 1,2 milioane de km distanţă de Soare, oferind un adevărat spectacol. Ea va putea fi vizibilă chiar şi în timpul zilei din emisfera de nord şi ar pute fi cea mai observată cometă a tuturor timpurilor.

13-14 decembrie: Curentul de meteori Geminide

Astronomii spun că Geminidele au devenit mai strălucitoare decât Perseidele, ceea ce înseamnă că vor oferi un spectacol pe cinste în 2013.

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 mai 12:47
...eclipsa va trece deasupra aceleaşi zone ca şi eclipsa totală de Soare din noiembrie 2012. CITEŞTE ŞI Două comete vor face spectacol pe cer, în 2013: Evenimentele astronomice ale anului Source...
24 apr 19:54
...de la Observatorul Astronomic. Cel din Bucureşti va fi deschis începând cu ora 21. Citeşte şi Două comete vor face spectacol pe cer, în 2013: Evenimentele astronomice ale anului ...
06 mar 13:16
...şi cometei Lemmon au fost realizate de profesionişti din Chile şi Australia la sfârşitul lunii februarie. În acel moment, ambele comete erau vizibile din emisfera de sud. Cometa PanSTARRS va putea fi observată şi din emisfera de nord după data de 10 martie....
02 ian 11:34
...nu vor putea fi văzute pe tot globul, dar site-urile specializate vor transmite în direct imagini ale fenomenelor, scrie rtv.net. Cele mai importante apariţii pe cer vor fi două comete: PANSTARRS şi ISON. Deoarece aceste două comete sunt considerate extrem...
31 dec 09:57
Răspunde | Votează email 6 email
Nibiru
Vine Nibiiiruuu! Fuuugiiiti!!!!!!!
30 dec 15:27
...pe tot globul, însă site-urile specializate vor transmite în direct, pe computer, imagini ale fenomenelor. Citește mai departe… ...
1
EUR
4.8398
RON
03 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H