Două elemente din tabelul lui Mendeleev, pe lista substanţelor dopante. Au fost imediat INTERZISE

Publicat: Luni, 19 Mai 2014 12:37 // Actualizat: Luni, 19 Mai 2014 12:37 // Sursa: romaniatv.net

Agenţia mondială antidoping (AMA) a introdus cu efect imediat pe lista substanţelor interzise gazele xenon şi argon, care pot ameliora performanţele sportivilor, a anunţat preşedintele acestrui for, Craig Reedie.

Decizia de a trece xenonul şi argonul pe lista substanţelor dopante era aşteptată, după ce AMA a fost sesizată de această problemă după JO 2014 de la Soci, unde sportivii ruşi au fost suspectaţi că au utilizat aceste gaze pentru îmbunătăţirea performanţelor.

Inhalarea xenonului favorizează producerea naturală a eritropoietinei (EPO) în organism, care duce la creşterea globulelor roşii din sânge, o oxigenare mai mare a sângelui şi implicit o rezistenţă mai mare la efort.

AMA a luat decizia de a trece imediat aceste gaze pe lista interzisă şi nu aşa cum se aştepta la începutul anului 2015 cu lista revizuită a substanţelor prohibite.

Craig Reedie a precizat că AMA va oferi un timp de graţie de 90 zile, pentru ca toate organizaţiile să se conformeze, iar cele două produse vor fi interzise de la finele lunii august.

Xenonul are o largă întrebuinţare medicală, fiind utilizat ca anestezic general, dar își găsește aplicații şi în tratarea leziunilor la creier.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7564
RON
26 Mar
noapte 5 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H