Două persoane infectate cu virusul Marburg, depistate în Ghana. Boala este asemănătoare cu Ebola

Boala provocată de virusul Marburg este una foarte violentă. Provoacă febră hemoragică, cu o rată a mortalității de până la 88%.

08 iul. 2022, 15:19
Două persoane infectate cu virusul Marburg, depistate în Ghana. Boala este asemănătoare cu Ebola

Două persoane din Ghana care au murit ulterior au fost testate pozitiv pentru virusul Marburg, o boală foarte infecțioasă similară cu Ebola, a anunțat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de Reuters.

Testele efectuate în Ghana au ieşit pozitive pentru virusul Marburg, dar acestea trebuie confirmate şi de un laborator din Senegal, a anunţat OMS într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Valul 6 de COVID-19 în România. Şase copii cu SARS-COV2 , internaţi în ultimele 48 de ore la Spitalul Victor Babeş din Timişoara

Dacă cele două cazuri sunt confirmate şi de laboratorul din Senegal, acesta ar fi doar al doilea focar de Marburg din Africa de Vest. Primul caz de infectare cu virusul Marburg a fost detectat anul trecut în Guineea.

Boala provocată de virus Marburg face parte din aceeași familie cu virusul care provoacă boala cu virusul Ebola. Două mari focare cu acest virus au fost identificate simultan în Marburg și Frankfurt, în Germania, și în Belgrad, Serbia, în 1967, şi au dus la recunoașterea inițială a bolii. Focarul a fost asociat cu teste de laborator în care au fost folosite maimuțe verzi africane (Cercopithecus aethiops) aduse din Uganda. Ulterior, au fost raportate focare și cazuri sporadice în Angola, Republica Democrată Congo, Kenya, Africa de Sud (la o persoană cu istoric de călătorie recent în Zimbabwe) și Uganda. În 2008, au fost raportate două cazuri independente la călători care au vizitat o peșteră locuită de colonii de lilieci Rousettus din Uganda.

Citeşte şi: Variola maimuței continuă să facă ravagii: peste 6000 de cazuri în 58 de țări. OMS a convocat ședință de urgență

Infecția umană cu virusul Marburg rezultă inițial din expunerea prelungită la mine sau peșteri locuite de colonii de lilieci Rousettus. Odată ce o persoană este infectată cu virusul Marburg, boala se poate răspândi prin transmitere de la om la om prin contact direct cu sângele, secrețiile, organele sau alte fluide corporale ale persoanelor infectate și cu suprafețele și materialele (de exemplu, lenjerie de pat, îmbrăcăminte) contaminate cu aceste fluide.