Variola maimuței continuă să facă ravagii: peste 6000 de cazuri în 58 de țări. OMS a convocat ședință de urgență

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că variola maimuţei continuă să se extindă cu repeziciune. Peste 6000 de cazuri au fost confirmate în 58 de ţări.

07 iul. 2022, 08:40
Variola maimuței continuă să facă ravagii: peste 6000 de cazuri în 58 de țări. OMS a convocat ședință de urgență
Variola maimuței continuă să facă ravagii: peste 6000 de cazuri în 58 de țări. OMS a convocat ședință de urgență

Variola maimuței continuă să facă ravagii. Directorul OMS a anunţat că a convocat o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre măsurile ce trebuie luate.

Variola maimuţei face ravagii. OMS, reuniune urgentă

Citeşte şi Ambasada SUA, alertă după creşterea numărului de infecţii cu variola maimuţei în România. Recomandări stricte pentru cei care vor să viziteze ţara noastră

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), se arată îngrijorat faţă de repeziciunea cu care se răspândeşte virusul. Acesta a anunţat că va convoca o reuniune a Comitetului de Urgenţă pentru a analiza gravitatea situaţiei sanitare, informează AFP.

„În ceea ce priveşte variola maimuţei, continui să fiu îngrijorat de scala şi de difuzarea virusului care a provocat deja peste 6.000 de cazuri în 58 de ţări”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.

Reamintim că pe 25 iunie, acesta considera că acea înmulţire a cazurilor nu justifica totuşi nevoia ca OMS să decreteze cel mai înalt nivel al său de alertă.

„Depistarea rămâne o provocare şi este foarte probabil să existe un număr important de cazuri care nu sunt recenzate”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Acesta a subliniat că Europa este epicentrul epidemiei, cu peste 80% din totalul cazurilor recenzate la nivel mondial.

„În Africa, cazuri apar în ţări care nu erau în trecut afectate şi mai multe recorduri au fost stabilite în locuri care au avut deja de-a face cu variola maimuţei”, a mai spus directorul OMS.

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Citeşte şi Alexandru Rafila: „Variola maimuţei nu este o preocupare pentru sănătatea publică. Există posibilitatea ca din toamnă să crească iar numărul cazurilor de Covid”

Care sunt simptomele şi cum se poate transmite virusul

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Transmiterea între oameni poate apărea prin picături respiratorii mari. Deoarece picăturile nu pot ajunge departe, este necesar un contact prelungit față în față.

Pânî în prezent, în România au fost confirmate 12 cazuri de variola maimuței.