Două persoane, mamă şi fiu, condamnaţi pentru trafic de droguri, extrădaţi din Ecuador

Două persoane, mamă şi fiu, condamnaţi la 15 şi respectiv 25 de ani de închisoare pentru trafic de droguri şi căutaţi de 12 ani, au fost extrădaţi din Ecuador, vineri noapte, fiind încarceraţi într-un centru de arest preventiv al Poliţiei Capitalei.

RomaniaTV.net
24 aug. 2013, 13:08
Două persoane, mamă şi fiu, condamnaţi pentru trafic de droguri, extrădaţi din Ecuador

Potrivit Poliţiei Române, Valeriu P. a fost dat în urmărire internaţională la 29 august 2001, fiind condamnat la o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru infracţiuni la regimul stupefiantelor. Pe numele său au fost emise patru mandate de executare a pedepsei închisorii, de către mai multe instanţe judecătoreşti din România.

„În fapt, în perioada 1999-2001, acesta a racolat persoane din România, cărora le-a solicitat să efectueze mai multe deplasări în Ecuador, urmând ca, la întoarcerea în ţară, victimele să transporte colete pregătite anterior, conţinând cocaină. Finanţarea necesară acestor transporturi era asigurată de către bărbat”, arată sâmbătă Poliţia Română, într-un comunicat de presă.

Mama acestuia, Floarea F., a fost dată în urmărire internaţională la 9 februarie 2005, fiind condamnată la 15 ani de închisoare tot pentru infracţiuni la regimul stupefiantelor. Mandatul de executare a pedepsei închisorii a fost emis pe numele femeii de către Tribunalul Bihor.

„În perioada februarie – august 2001, aceasta a deţinut în locuinţa sa droguri de mare risc (cocaină), disimulate în pachete expediate prin poştă de către P. Valeriu, pachete ce conţineau sticle de whisky şi aparatură electronică. Femeia a vândut drogurile la mai multe persoane”, a precizat Poliţia Română.

În 4 aprilie 2012, bărbatul a fost arestat în Ecuador, pentru infracţiuni de violenţă în familie. La aceeaşi dată, prin intermediul Biroului Naţional Interpol din Poliţia Română a fost depistată în Ecuador şi mama acestuia.

Cererile de extrădare a celor doi şi documentele aferente au fost solicitate Ministerului Justiţiei, care, la 23 aprilie 2012, le-a transmis autorităţilor judiciare din Ecuador. La 27 iulie, autorităţile ecuadoriene au aprobat extrădarea celor doi în România.

O escortă a Biroului Naţional Interpol a mers în Quito la 20 august, cei doi condamnaţi fiind aduşi în ţară în noaptea de 23 spre 24 august şi încarceraţi într-un centru de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Capitalei, a precizat sursa citată.