Două premii la Cannes, pentru filmul lui Cristian Mungiu

Regizorul Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes, cu filmul "După dealuri". De asemenea, cele două actriţe din rolurile principale, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, au obţinut premiul pentru interpretare feminină.

RomaniaTV.net
27 mai 2012, 17:53
Două premii la Cannes, pentru filmul lui Cristian Mungiu

Reuşită de excepţie la Festivalul de Film de la Cannes, pentru Cristian Mungiu. Regizorul român a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu, pentru pelicula “După dealuri”.

De asemenea, cele două actriţe din rolurile principale, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, au obţinut premiul pentru interpretare feminină.

Cristian Mungiu a declarat, la gala de premiere de la Cannes, că în spatele poveştii din „După dealuri” există „oameni care au suferit cu adevărat”, amintind că filmul este bazat pe fapte reale. „Mă bucur să mă aflu aici. Nu ştii niciodată când ţi se mai dă această ocazie”, a adăugt Cristian Mungiu, pe scena de la Palais des Festivals, unde a avut loc ceremonia de premiere.

Filmul este inspirat de romanele Tatianei Niculescu-Bran şi prezintă povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Pelicula este inspirată şi din cazul exorcizării de la Tanacu, când, în luna mai a anului 2005, măicuţa Irina Cornici şi-a pierdut viaţa la mănăstirea din judeţul Vaslui.

În 2007, Cristian Mungiu a câştigat Marele Premiu la Cannes, pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”

Premiul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2012 a fost câştigat de filmul „Amour” de Michael Haneke. Regizorul austriac Michel Haneke este pentru a doua oară luareat al Palme d’Or, el obţinând această distincţie şi pentru „Panglica albă”, în 2009.