Şcoli închise în Moldova şi Transilvania din cauza viscolului

Viscolul crează mari probleme în nordul şi centrul ţării. În Suceava mai multe şcoli au rămas închise pentru că elevii nu au avut cum să ajungă la cursuri. În Vaslui ninge abundent şi vântul bate cu putere, iar autorităţile nu fac faţă noilor intemperii. Şcoli închise au fost şi în alte judeţe.

05 ian. 2015, 10:04
Şcoli închise în Moldova şi Transilvania din cauza viscolului

Autorităţile locale au decis suspendarea cursurilor în mai multe unităţi de învăţământ preubiversitar din ţară. Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, luni, 21 de unităţi de învăţământ din 9 judeţe (Alba – 3, Brăila – 1, Cluj – 5, Mureş – 1, Vaslui – 3, Ialomiţa – 1, Iaşi – 4, Sibiu – 2 şi Suceava – 1) nu au putut desfăşura activităţi didactice din cauza condiţiilor meteorologice improprii.

Două şcoli din comuna Muşeniţa sunt închise luni din cauza vremii nefavorabile. În satul Baineţ sunt închise Şcoala Gimnazială, clasele 0-VIII, totalizând cinci clase cu 74 de elevi, şi grădiniţa cu 16 copii. În satul Văşcăuţi, tot din comuna Muşeniţa, sunt închise şcoala cu clasele 0-IV, adică două clase cu 29 de elevi, şi grădiniţa cu 15 copii.

Potrivit monitorulsv.ro, în total, în comuna Muşeniţa 134 de elevi şi preşcolari nu urmează luni cursurile, mulţi dintre ei neputând ajunge la şcoli sau grădiniţe din cauza vremii nefavorabile. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile s-a decis suspendarea cursurilor la şcolile şi grădiniţele din Baineţ şi Văscăuţi, unde învaţă 134 copii.

„Şcolile gimnaziale, primare şi grădiniţele din Musenita sunt închise. 134 de elevi nu pot merge la scoala. Daca situatia se mentine in acelasi fel, scoala va ramane inchisa, iar ulterior se vor lua măsurile corespunzătoare pentru recuperarea orelor pierdute. Inspectoratele Scolare pot decide suspendarea pentru anumite niveluri de învăţământ”, a declarat pentru România TV Liliana Preoteasa, subsecretar de stat Ministerul Educaţiei 

Viscolul s-a abătut şi peste judetul Vaslui. Din cauza zăpezii dar si a vântului foarte puternic, mai multe şcoli, licee şi grădinite si-au trimis elevii acasă, suspendând cursurile de după-amiază. Luni nu s-au ţinut ore în Scoala „Stefan cel Mare” (schimbul doi), Liceul „Ion Mincu” ( cursurile de după-amiază) şi Grădinita din comuna Stefan cel Mare.

La Liceul „Cuza Vodă” Husi, Scoala din Rosiesti, Scoala din Costesti si Liceul din Codăesti orele au fost suspendate pentru navetisti.

Inspectoratele şcolare judeţene estimează că marţi, 6 ianuarie, din totalul celor 21 de şcoli închise luni, 14 îşi vor relua activitatea (cu excepţia a 7 şcoli din judeţele Alba şi Cluj).

Cursurile neefectuate vor fi recuperate în perioada următoare după un grafic de recuperare a materiei aprobat de inspectoratele şcolare judeţene.

Ninsorile au revenit în RomâniaDupă ninsori vom avea parte iar de ger. Temperatura va scădea joi până la minus 25 de grade Celsius.

Săptămâna începe cu vreme rece în toată ţara. Cerul va fi înnorat şi va mai ninge local in Moldova, in Transilvania si la munte, in timp ce in celelalte regiuni doar cad cativa fulgi de nea. Vântul va sufla cu putere viscolind zăpada. Dar de marţi vremea se răceşte şi mai tare, termometrele indicând joi şi minus 25 de grade Celsius.

PROGNOZA METEO pentru săptămâna 5 – 11 ianuarie 

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe Valea Prahovei ninge, iar traficul rutier pe DN1 se desfăşoară în condiţii de iarnă. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant. Numărul de autovehicule este destul de redus, dar este posibil ca la lăsarea serii, când turiştii vor părăsi în număr mare pârtiile, să se circule în coloană.

În judeţul Gorj, pe DN67C, un echipaj de poliţie acţionează în Novaci şi nu permite accesul autovehiculelor neechipate cu anvelope de iarnă către Rânca.

În judeţul Arad, pe DN7, există o coloană de autotrenuri la Vama Nădlac. Reamintim că pot fi folosite şi punctele de trecere a frontierei Turnu şi Vărşand.

Ministerul Afacerilor Externe îi atenţionează pe cetăţenii români care tranzitează Ungaria că, potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie Ungare, în judeţele din nord-estul Ungariei vor avea loc precipitaţii sub formă de ninsoare, în timp ce în judeţele din sud-est vor fi condiţii de formare a poleiului.