Două secţii fără niciun votant până la 10. Unii alegători au mers pe jos 5 km pentru a vota

Două secţii de votare din comuna clujeană Aluniş nu au înregistrat, duminică, până la ora 10.00, niciun votant, în timp ce la secţia de la Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud, au votat, până la prânz, două persoane, care au parcurs pe jos cinci kilometri, prin viscol şi zăpadă.

RomaniaTV.net
09 dec. 2012, 11:05
Două secţii fără niciun votant până la 10. Unii alegători au mers pe jos 5 km pentru a vota

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Cluj, judecătorul Monica Trofin, a declarat, duminică, la raportarea prezenţei la vot, că în mediul rural din judeţ s-au prezentat la urne, până la ora 10.00, doar 2,71 la sută dintre alegători.

„La ora 10.00 s-au înregistrat două secţii de votare din comuna Aluniş la care nu se prezentase la urne niciun alegător, iar la alte două secţii, din comunele Bobâlna şi Căianu, era înregistrat câte un singur alegător. Prezenţa la vot la ora 10.00 a fost, în judeţul Cluj, de 3,05 la sută. În mediul rural, prezenţa a fost de 2,71 la sută, în timp ce în mediul urban a fost de 3,35 la sută”, a spus Trofin.

Viceprimarul comunei Aluniş, Aurelian Irimuş, a declarat că absenţa alegătorilor la secţii până la ora 10.00 s-a datorat faptului că aceştia au mers întâi la biserică.

„Într-adevăr, la ora 10.00 au fost secţii unde nu au fost alegători, pentru că aceştia au preferat să meargă întâi la biserică, la slujbă. Am verificat care e situaţia şi am primit informaţii că oamenii au început să se prezinte la vot după ce au ieşit de la biserică”, a spus Irimuş.

În Bistriţa-Năsăud, la secţia de vot nr. 295, amenajată la Piatra Fântânele, în Pasul Tihuţa, au votat, până la prânz, doar două persoane din 327 câte sunt înscrise pe listele electorale permanente.

Preşedintele secţiei de votare 295, Ioana Curea, a declarat că este vorba despre un bărbat şi o femeie, soţ şi soţie.

„Au venit până acum (ora 12.00 – n.r.) doar doi oameni la vot. Sunt soţ şi soţie, care au venit pe jos de pe Măgura Calului, cam cinci kilometri de Piatra Fântânele. Sunt singurii alegători de azi-dimineaţă. Ne-au spus că au venit pe jos. E vremea foarte rea, bate vântul, zăpada e foarte mare”, a declarat Ioana Curea.

Potrivit sursei citate, pe listele electorale permanente ale secţiei sunt înscrise 327 de persoane din Piatra Fântânele şi cătunele învecinate.

În Bistriţa-Năsăud, până la ora 10.00, votase doar 2,96 la sută din populaţia cu drept de vot, 3,29 la sută în mediul urban şi 2,75 la sută în mediul rural.

Preşedintele BEJ Bistriţa-Năsăud, judecătorul Ioan Părăuan, a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu s-au înregistrat incidente în prima parte a zilei, singura problemă fiind aceea că vremea rea îi împiedică pe oameni să participe la vot, în special pe cei din mediul rural, aflaţi la mare distanţă de secţiile de votare.

„Preşedinta secţiei de la Piatra Fântânele ne-a sunat şi ne-a spus că e o iarnă ca în basme acolo, dar nu sunt alegători”, a declarat Ioan Părăuan.

Preşedintele BEJ a smai pus că toate problemele legate de alimentarea cu energie electrică din prima parte a zilei au fost remediate şi că nu sunt probleme în nicio secţie de votare.

În Bistriţa-Năsăud, ninge viscolit încă de sâmbătă noapte şi bate cu putere vântul, mai ales la munte.