Două semne de circulație îi încurcă grav pe mulți șoferi. Este diferență și la amendă dacă nu le respecți

Mulți dintre români au probleme în a face diferența între semnele de circulație „oprirea interzisă” și „staționarea interzisă” unui vehicul. Încălcarea acestor reguli din Codul Rutier poate aduce puncte de penalizare și amenzi consistente.

21 iul. 2023, 10:04
Două semne de circulație îi încurcă grav pe mulți șoferi. Este diferență și la amendă dacă nu le respecți

Oprire și staționare sunt termenii ce stârnesc de multe ori confuzie în rândul conducătorilor auto sau în rândul celor care vor să obțină permisul de conducere. Încălcarea acestor semne de circulație poate crea inconveniențe pentru ceilalți participanți la trafic, dar și aduce amenzi și puncte de penalizare.

 

Două semne de circulație îi încurcă grav pe mulți șoferi. Diferența dintre „oprirea” și „staționarea” unui vehicul constă în scopul și durata acțiunii

 

Oprirea vehiculului implică oprirea temporară a vehiculului pentru o perioadă scurtă de timp, de obicei în scopul îndeplinirii unei acțiuni specifice, cum ar fi îmbarcarea sau debarcarea pasagerilor, descărcarea sau încărcarea mărfurilor sau efectuarea unui serviciu rapid.

Staționarea vehiculului presupune parcarea acestuia într-un anumit loc pentru o perioadă mai lungă de timp, fără un scop imediat.

Citește și: Codul Rutier 2023. Vârsta și înălțimea pe care trebuie să le aibă un copil pentru a sta pe locul din față al mașinii

Art. 63 din Codul Rutier prevede:

(1) Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staționare.

(2) Nu se consideră oprire:

a)imobilizarea vehiculului atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane, dacă prin această manevră nu a fost perturbată circulația pe drumul public respectiv;

b)imobilizarea autovehiculului având o masă totală maximă autorizată de până la 3,5 tone, atât timp cât este necesar pentru operațiunea de distribuire a mărfurilor alimentare la unitățile comerciale.

(3) Pentru autovehiculele care transportă mărfuri, altele decât cele prevăzute la alin. (2) lit. b), administratorul drumului public împreună cu autoritățile administrației publice locale, cu avizul poliției rutiere, vor stabili programe sau intervale orare pe timpul nopții, în care oprirea sau staționarea este permisă pentru distribuirea mărfurilor.

(4) Se consideră parcare staționarea vehiculelor în spații special amenajate sau stabilite și semnalizate corespunzător.

(5) Vehiculul oprit sau staționat pe partea carosabilă trebuie așezat lângă și în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele pot fi oprite sau staționate și câte două, una lângă alta.

Citește și: Cod rutier 2023. Schimbare majoră pentru toţi şoferii amendaţi

Sunt diferențe și în ceea ce privește amenzile pe care le pot primi șoferii care sunt prinși încălcând aceste reguli de circulație. Pentru oprirea neregulamentară conducătorii auto primesc 2 puncte de penalizare, în timp ce pentru staționarea neregulamentară se dau 3 puncte de penalizare.

Mai mult, șoferii care ajung la 15 puncte de penalizare nu vor mai conduce 30 de zile întrucât se suspendă permisul.