Două ţări europene anunţă amenzi de la 100 la 7.200 de euro pentru persoanele nevaccinate

Grecia anunță măsura vaccinării obligatorii pentru persoanele care au peste 60 de ani, iar în Austria amenzile vor fi mult mai mari, începând de la 3.600 de euro şi mergând până la 7.200.

30 nov. 2021, 16:22
Două ţări europene anunţă amenzi de la 100 la 7.200 de euro pentru persoanele nevaccinate

Vaccinul devine obligatoriu în Austria din luna februarie, iar austriecii care refuză să-și facă vaccinul ar putea primi amenzi de până la 7.200 de euro. În schița proiectului de lege nu este specificat dacă doza a treia va fi obligatorie sau dacă cetățenii care s-au vindecat după boală vor avea același tratament ca cei vaccinați.

În cazul în care persoanele refuză vaccinarea, acestea vor fi somate de autoritățile locale. Dacă somația este ignorată de două ori, atunci acele persoane vor primi o amendă de 3.600 de euro, potrivit AlephNews.

Marți, Grecia a anunțat obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 pentru toate persoanele care au vârsta peste 60 de ani. Măsura este adoptată într-o perioadă în care țara se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri COVID-19. Persoanele care refuză să se vaccineze vor fi amendate cu câte 100 de euro în fiecare lună, începând cu data de 16 ianuarie.

„Ne concentrăm eforturile pentru a ne proteza cetățenii și, din acest motiv, vaccinarea celor de peste 60 de ani va fi obligatorie de acum înainte”, a transmis prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis.

Citeşte şi: Speriată de Omicron, Marea Britanie reduce de la 6 la 3 luni timpii de aşteptare între doza 2 şi doza booster. Guvernul de la Londra vizează astfel să injecteze zilnic 500.000 de oameni

Măsura trebuie să fie aprobată şi printr-un vot în parlament, a adăugat premierul.

Peste 500.000 de greci cu vârsta peste 60 de ani refuză în continuare să se vaccineze, ajungând deseori la spital şi ”îngreunând tratarea altor boli grave”, a declarat Mitsotakis.

Persoanele care vor refuza în continuare să se vaccineze vor trebui să plătească o amendă lunară de 100 de euro, a adăugat el.

”Este vorba despre o măsură de protecţie, nu de pedeapsă. Vaccinurile, testele şi distanţarea socială sunt răspunsul, nu lockdown-ul”, a mai spus Mitsotakis.

Guvernul nu a dat curs apelurilor experţilor sanitar i favoarea unor măsuri de protecţie suplimentare şi a adoptării unor restricţii de circulaţie, chiar şi în rândul persoanelor vaccinate în apropierea sărbătorilor de sfârşit de an.

Pandemia a făcut peste 18.000 de decese în Grecia, unde rata mortalităţii a crescut accentuat în noiembrie. Peste 650 de persoane sunt internate la terapie intensivă pe teritoriul ţării.

Citeşte şi: UE interzice Crăciunul. Documentul care recomandă evitarea folosirii acestui cuvânt în Europa, dar şi a termenilor „muncitor” sau „poliţist”