Speriată de Omicron, Marea Britanie reduce de la 6 la 3 luni timpii de aşteptare între doza 2 şi doza booster. Guvernul de la Londra vizează astfel să injecteze zilnic 500.000 de oameni

Miniștrii din guvernul britanic vor să crească numărul vaccinărilor din Regat la 3,5 milioane pe săptămână, deoarece diferența minimă pentru rapel se reduce la jumătate, de la şase la trei luni.

30 nov. 2021, 15:38
Speriată de Omicron, Marea Britanie reduce de la 6 la 3 luni timpii de aşteptare între doza 2 şi doza booster. Guvernul de la Londra vizează astfel să injecteze zilnic 500.000 de oameni

Marea Britanie vizează revenirea la o jumătate de milion de vaccinări anti-Covid pe zi, deoarece timpul de așteptare pentru doza booster a fost redus la trei luni, în încercarea de a stopa varianta Omicron despre care oamenii de știință cred că se răspândește deja în comunitate.

Cazurile confirmate de Omicron au crescut luni la 11 în Anglia și Scoția, iar consilierii științifici se pregătesc pentru ca alte sute să fie detectate săptămâna viitoare.

De marți, măștile sunt obligatorii în transportul public, inclusiv în aeroporturi, gări și în magazine – inclusiv saloane de coafură și locaţii takeaway, dar nu în pub-uri sau restaurante – pentru a încetini răspândirea variantei Omicron, despre care există temerea că este mai transmisibilă şi cu potențial de a fi rezistentă la vaccinurile anti-Covid existente acum pe piaţă.

Ministerul Sănătăţii este aşteptat să confirme o extindere a programului de vaccinare în această săptămână, după ce consilierii guvernului a declarat că toți adulții ar trebui să facă doza booster și a făcut recomandarea surpriză de a reduce timpul de aşteptare între dozele a doua şi a treia de la şase la trei luni.

Citeşte şi Cum a fost descoperită varianta Omicron şi cum a ajuns să zguduie lumea în doar o săptămână. Ce îi îngrijoarează pe experţi la noua tulpină

O sursă guvernamentală de rang înalt a declarat pentru The Guardian că miniștrii urmăresc o „accelerare semnificativă” a cifrelor, 2,4 milioane doze pe săptămână, cât sunt în prezent, la aproximativ 3,5 milioane pe săptămână sau 500.000 pe zi – o revenire la efortul național imens observat în primele zile ale campaniei de vaccinare. „Acesta este un plan preliminar, dar nu se va întâmpla peste noapte”, a spus el.

Doza booster de vaccin anti-Covid-19 a fost până în prezent disponibilă în Marea Britanie numai pentru persoanele cu vârste de peste 40 de ani, pentru cele vulnerabile şi lucrătorii sanitari. Comitetul ştiinţific care consiliază guvernul de la Londra în campania de vaccinare a recomandat luni ca această doză (a treia, sau a doua după administrarea serului Johnson & Johnson) să fie disponibilă pentru toţi adulţii, recomandare despre care ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, a confirmat apoi la scurt timp că va fi implementată.

Citeşte şi Patronul de la Moderna spune că Omicron este imposibil de combătut în prezent. „Vaccinurile de acum sunt mai puţin eficiente împotriva noii variante”