Două ţări sunt contaminate. Cetăţenii lor au sângele otrăvit. Totul, din cauza pesticidelor folosite timp de 20 de ani

Guadalupe şi Martinica sunt două dintre cele mai frumoase insule franceze din Caraibe, însă puţini ştiu că acestea au problemele mari cu poluarea.

23 nov. 2020, 16:23
Două ţări sunt contaminate. Cetăţenii lor au sângele otrăvit. Totul, din cauza pesticidelor folosite timp de 20 de ani

Totodată, aceste două ţări sunt contaminate. Timp de două decenii, culturile de banane din aceste două insule au fost pulverizate constant cu un pesticid numit clordecon, care este asociat cu cancerul.

Două ţări sunt contaminate. Substanţa toxică care a contaminat solurile şi sângele cetăţenilor

Culturile de bananieri au fost stropite încă din anii 70 cu clordecon, însă acesta a contaminat solul şi apele. Substanţa rămâne zeci de ani în pământ. Între timp, substanța chimică a fost interzisă iar o mare parte din terenurile insulelor Guadalupe și Martinica nu mai pot fi folosite pentru agricultură. Mai mult decât atât, aproape toți adulții din zonă au aceste chimicale în sânge.

Unul dintre marii specialişti în acest domeniu,  profesorul Luc Multigner, spune că clordeconul afectează glandele endocrine, ceea ce duce la probleme hormonale precum cancer la prostată, nașteri premature dar și la probleme de dezvoltare a creierului în cazul copiilor. Potrivit rezultatelor, unui studiu realizat de Multigner şi echipa sa, se pare că în Guadalupe în 2010,  clordeconul este responsabil pentru aproximativ 5-10 % din cazurile de cancer de prostată raportate pe insulă, adică între 50 și 100 de cazuri noi pe an, dintr-o populație de 800.000 de locuitori.

Ce spun victimele despre pesticidul ucigaş:  Nu ni s-a spus niciodată că este periculoasă!

Printre victimele acestui fenomen se numără și Ambroise Bertin. A lucrat ani la rând pe plantațiile de banane din Martinica și în tot acest timp a luat contact cu substanța chimică fără să cunoască pericolul la care se expune.

„Nu ni s-a spus niciodată că este periculoasă. Oamenii lucrau pentru că aveau nevoie de bani. Nu aveam informații despre ea, dacă este bună sau rea. Din această cauză sunt atât de multe persoane otrăvite. Ne spuneau doar să nu bem sau să mâncam ceva în timp ce folosim pesticidul”, a mărturisit Ambroise, în vârstă de 70 de ani, potrivit BBC.

Din păcate, acesta a făcut cancer de prostată, o boală care este mai frecventă în Martinica și în Guadalupe decât în oricare alt loc al lumii.

În 2015 acesta s-a operat pentru a elimina cancerul, dar are în continuare probleme cu glanda tiroidă cât și alte afecțiuni, toate din cauzate de substanța chimică.

Citeşte şi: ANALIZĂ: Atenţie la acest aliment care nu se spală! Are cea mai mare concentraţie de pesticide