ANALIZĂ: Atenţie la acest aliment care nu se spală! Are cea mai mare concentraţie de pesticide

Deşi aproape 70 la sută din fructele și legumele proaspete conțin reziduuri de pesticide, cele mai periculoase sunt fructele uscate pe care nimeni nu le spală, şi anume stafidele, potrivit analizei Environmental Working Group (o organizație non-profit extrem de puternică în SUA) și al ultimelor date de testare date publicității de la Departamentul Federal al Agriculturii.

RomaniaTV.net
29 oct. 2020, 07:01
ANALIZĂ: Atenţie la acest aliment care nu se spală! Are cea mai mare concentraţie de pesticide

Aproape în fiecare eșantion de stafide – mai precis 99% din ele – s-au găsit reziduuri de cel puțin două pesticide. Din această cauză, specialiștii Environmental Working Group (EWG) consideră să stafidele sunt cele mai periculoase din punct de vedere al pesticidelor, scrie Evz.ro.

 Cele mai periculoase fructe şi legume

Fie că sunt cultivate organic sau nu, fructele și legumele sunt componente esențiale ale unei diete sănătoase. Din păcate, însă, multe dintre ele conțin pesticide potențial dăunătoare, chiar și după spălare și decojire.

Deoarece contaminarea cu pesticide variază în funcție de cultură, EWG a întocmit un top al celor  mai perriculoase alimente de origine vegetală.

Conform ultimului raport dat publicității de specialist în 2020, cele mai periculoase sunt căpșunele, spanacul, nectarinele, merelele, strugurii, piersicile, cireșele, perele, roșiile, țelina și cartofii.

Mai mult, pe probele de varză au fost identificate 18 pesticide diferite.

Studiile arată că avocado și porumbul sunt cele mai curate. Mai puțin de 2 la sută din probe au prezentat pesticide detectabile. Și alte fructe și legume au obținut scoruri bune: ananasul, ceapa, papaya, mazărea congelată, vinetele, sparanghelul, conopida, broccoli, ciupercile și pepenele galben.

Specialiștii EWG spun că ar fi să ne orientăm spre produse ecologice.”În patru studii clinice separate s-a demonstrat că persoanele care au trecut de la alimentele convenționale la cele organice au experimentat o reducerea dramatică a concentrațiilor de pesticide din  urină, un marker clar al expunerii la pesticide„, scrie ewg.org.