Dovada clară a scufundării navei-amiral rusești Moskva. Ce obiecte s-au descoperit pe litoralul Mării Negre

08 05. 2022, 14:52

Vorbim de cea mai puternică navă de război din Marea Neagră. În cazul în care Vladimir Putin ar fi ordonat trupelor sale să extindă atacul asupra Odessei, Moskva, nava Flotei Mării Negre, ar fi condus, mai mult ca sigur, asaltul naval. Nava poate fi comparată cu o baterie mobilă de rachete de 12.500 de tone și 612 picioare, cu aproape 500 de oameni la bord. Avea la bord suficiente rachete antinavă pentru a distruge toată marina ucraineană și destule rachete de apărare aeriană ca să se apere de orice atac aerian. Cel puțin asta credeau strategii ruși până luna trecută, când s-a scufundat.

Moskva era o navă care a intrat în serviciul marinei militare sovietice în 1982. Analiștii au considerat Moskva și surorile ei ca fiind nave alternativă, alimentate în mod convențional, la crucișătoarele de luptă clasa Kirov cu propulsie nucleară.

Au fost descoperite pe litoralul românesc rămășițe din nava Moskva și veste de salvare, uniforme, bărci de salvare nedeschise. Fotografiile, postate în exclusivitate de EVZ, pot fi folosite ca dovezi care să confirme victoria ucrainenilor.

Se pare că echipajul rus aflat la bordul navei nu era pregătit pentru atacul cu rachete ucrainene, arată o nouă analiză a loviturii înregistrate pe 13 aprilie, potrivit USNI News. Revizuirea imaginilor după atacul cu două rachete antinavă Neptune făcută de analistul naval open-source și căpitanul în retragere al Marinei, Chris Carlson, arată că crucișătorul cu rachete ghidate nu avea radarele de control al focului activate și nu putea vedea amenințare din partea celor două rachete ucrainiene.

Imaginile surprinse după lovitură arată faptul că radarele „sunt în poziția lor normală de așteptare”, a declarat Chris Carlson. „Dacă te uiți la pozele cu Moskva, când ea doar dansează, mergând dintr-un loc în altul, sau ea este ancorată ca o barcă de spectacol, acei regizori sunt toți cu fața spre pupa de fiecare dată”, a continuat el.

Citește și Şeful NATO prevesteşte săptămâni de foc: „Pentru Ucraina urmează mai multă cruzime şi distrugere din partea ruşilor”

Nava de război rusească avea sisteme vechi de apărare, însă ele ar fi putut bloca rachetele ucrainenilor. Rachetele Neptune au lovit Moskva în apropierea punctului său cel mai vulnerabil: spațiile principale de propulsie ale navei, centrul mort al navei, chiar deasupra liniei de plutire. „O lovitură de rachetă în camera mașinilor din față ar provoca foarte probabil daune semnificative turbinelor cu gaz de croazieră și turbinelor cu abur și ar putea distorsiona suficient arborele principal pentru a provoca deteriorarea angrenajelor reductoare ale turbinelor de propulsie”, a scris Carlson. „Daune grave în compartimentul postului de energie și supraviețuire ar putea cauza o pierdere a întregii puteri electrice, precum și dezactivarea potențialului capacității de control automat al avariilor a navei.”

Citește și Război în Ucraina, ziua 74. Zelenski a reușit evacuarea civililor din Azovstal; Școală din regiunea Luhansk, unde se aflau 90 de oameni, a fost bombardată