Şeful NATO prevesteşte săptămâni de foc: „Pentru Ucraina urmează mai multă cruzime şi distrugere din partea ruşilor”

Alianța Nord-Atlantică se așteaptă la o escaladare suplimentară a războiului din Ucraina în următoarele săptămâni, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru Welt am Sonntag.

07 mai 2022, 11:50
Şeful NATO prevesteşte săptămâni de foc: „Pentru Ucraina urmează mai multă cruzime şi distrugere din partea ruşilor”

În același timp, Stoltenberg a cerut continuarea furnizării de arme către Ucraina. „Pe termen lung, Ucraina nu se poate apăra doar cu arme din epoca sovietică, ci trebuie să treacă la arme occidentale moderne”, a spus el.

Totodată, Stoltenberg a avertizat Rusia împotriva folosirii armelor nucleare în Ucraina. „Mesajul nostru este clar: utilizarea armelor nucleare va face ca perdanții să fie de toate părțile”, a mai afirmat şeful Alianţei, în interviu. De altfel, el a subliniat că „războiul nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”.

Secretarul general NATO a mai remarcat că Organizația nu are nicio dovadă că arsenalul nuclear al Rusiei a fost adus la un nivel mai ridicat de pregătire după invazia rusă în Ucraina, în ciuda amenințărilor lui Vladimir Putin.

Citeşte şi Donbasul a făcut un pas uriaş spre alipirea la Rusia. Prefixele telefonice ucrainene au fost înlocuite cu cele ruseşti

În schimb, Jens Stoltenberg a declarat că, în săptămânile următoare, Ucraina trebuie să fie pregătită pentru „o ofensivă a rușilor și chiar mai multă cruzime, și mai multă distrugere a infrastructurii vitale și a zonelor rezidențiale”.

El nu a exclus ideea că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile, iar pentru a preveni acest lucru Occidentul ar trebui să înarmeze activ Kievul: „Pe termen lung, Ucraina nu se poate apăra cu arme din epoca sovietică, ci trebuie să treacă la arme occidentale moderne. Numai în acest fel Kievul va putea respinge cu succes invazia rusă”.

Citeşte şi Ambasadorul Ucrainei la Berlin, furios că Germania a interzis simbolurile ucrainene în perioada 8-9 mai: „Este o palmă pentru toţi ucrainenii”