Război în Ucraina, ziua 74. Zelenski a reușit evacuarea civililor din Azovstal; Școală din regiunea Luhansk, unde se aflau 90 de oameni, a fost bombardată

E a 74-a zi de război în Ucraina, iar luptele dintre ruși și ucraineni continuă.

08 mai 2022, 08:37
Război în Ucraina, ziua 74. Zelenski a reușit evacuarea civililor din Azovstal; Școală din regiunea Luhansk, unde se aflau 90 de oameni, a fost bombardată

Război în Ucraina, ziua 74. În doar o zi, pe 9 mai, potrivit americanilor, Vladimir Putin ar urma să declare oficial război Ucrainei. Volodimir Zelenski spune că acest lucru nu va mai conta pentru țara lui. „Pur și simplu, ne-am dat seama de un fapt: Pentru noi, războiul durează 8 ani; un război pe scară largă durează mai mult de 70 de zile. Rușii distrug orașele ucrainene, care acum pot constitui material pentru filmele de groază de la Hollywood”, a declarat șeful statului ucrainean.

Război în Ucraina, ziua 74. Ucraina a evacuat civilii din Azovstal

Război în Ucraina, ziua 74. Ucraina a reușit să evacueze toți civilii din Azovstal, ultima redută din Mariupol. „Mulțumim echipelor Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Organizației Națiunilor Unite pentru că ne-au ajutat să realizăm prima fază a misiunii de evacuare a Azovstal. Peste 300 de femei și copii au fost salvați. Și acum pregătim a doua etapă a misiunii de evacuare – răniții și medicii”, a spus Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a spus că vor continua evacuările. „Bineînțeles, dacă toată lumea îndeplinește acordurile. Bineînțeles, dacă nu sunt minciuni. Bineînțeles, lucrăm la evacuarea armatei noastre. Toți eroii care apără Mariupol. Acest lucru este extrem de dificil. Dar este important. Nu ne oprim. În fiecare zi căutăm o variantă diplomatică care poate funcționa”, a afirmat Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei a mai precizat că se pregătesc, duminică, noi coridoare umanitare pentru locuitorii din Mariupol.

Citește și Premierul Ucrainei: „Este un adevărat genocid! Numarul victimelor civile este de zece ori mai mare decat al victimelor militare!”

O școală din regiunea Luhansk, lovită de bombardamente. 30 de oameni au fost salvați

În tot acest timp, în ultimele 24 de ore, Odesa și Harkov au fost lovite puternic de rachete de croazieră rusești. Iar pe Insula Șerpilor se duc în continuare lupte grele. Cu doar o zi înainte ca rușii să declare război oficial, ucrainenii ripostează dur la atacuri și își apără țara.

Totodată, sâmbătă seara a fost lovită o școală din satul Belogorovka, regiunea Luhansk, în subsolul căreia se adăposteau 90 de localnici. „Rușii au aruncat o bombă aeriană asupra unei școli în care se ascundea aproape tot satul. Toți cei care nu au avut timp să evacueze. După ce au lovit clubul, subsolul școlii a fost singurul loc de salvare, dar rușii le-au luat oamenilor și această șansă”, potrivit presei din Ucraina.

Conform oficialilor militari ucraineni ai regiunii Luhansk, aproximativ 30 de persoane au fost deja scoase în viață dintre dărâmături, iar operațiunea de salvare continuă.

Doi copii de 11 și 14 ani au murit în satul Privillia, în urma bombardamentelor. De asemenea, două fete de 8 și 12 ani și o femeie de 69 de ani au fost rănite. „După-amiază (n.r. – sâmbătă), orcii (n.r. – rușii) au tras în sectorul Privillia. Obuzele au zburat în case. Două cadavre de minori au fost găsite pe una dintre străzi. Băieți de 11 și 14 ani au fost găsiți fără viață”, se spune în comunicat.

Citește și Război în Ucraina. Contraofensiva lui Zelenski, cinci oraşe au fost recucerite vineri