Dovada şocantă a încălzirii globale: Ursul polar care a murit de foame FOTO

Pielea şi oasele unui urs polar mascul, care a murit de foame, au fost descoperite în arhipeleagul Svalbard din Oceanul Arctic.

07 aug. 2013, 16:19
Dovada şocantă a încălzirii globale: Ursul polar care a murit de foame FOTO

Experţii susţin că topirea drastică a gheţarilor înseamnă că urşii polari nu mai pot vâna foci, lucru care l-a obligat pe ursul găsit mort să caute mâncare, fără succes, peste 250 de kilometri.

Schimbările climatice au redus nivelul gheţii din regiunea Arctică la un nivel fără precedent şi este „absolut, categoric” motivul pentru care urşii polari mor, potrivit unui expert în viaţa sălbatică.

Dr. Ian Stirling de la Polar Bears International a studiat regiunile cu urşi polari peste 40 de ani. El a declarat pentru The Guardian că felul în care a fost găsit ursul, întins pe burtă, sugerează că a murit de foame şi a căzut pe pământ când nu a mai putut să supravieţuiască. ursul nu avea deloc rezerve de grăsime pe corp, fiind doar piele şi oase.

Stiling spune că reducerea masivă a gheţurilor marine, pe care urşii vânează foci, l-a forţat pe acest urs să caute mâncare extrem de departe. El nu a reuşit, însă, şi a murit înfometat.

În luna aprilie, cercetătorii de la Norwegian Polar Institue au capturat şi examinat ursul în cauză, în sudul arhipelagului Svalbard, din Oceanul Arctic, la nord de Norvegia. Atunci, ursul părea sănătos. În luna iulie, cercetătorii au descoperit cadavrul ursului în partea de nord a arhipelagului, la circa 250 de km faţă de unde îl capturaseră şi îl observaseră în anii trecuţi. Acest lucru înseamnă că ursul a călătorit o distanţă extrem de mare în căutarea mâncării.

Un studiu publicat în mai a descoperit că mărimea şi succesul înmulţirii urşilor polar sunt afectate în mod direct de faptul că marea îngheaţă mult mai greu şi animalele îşi petrec mai mult timp pe uscat. Această creştere de temperatură a fost cauzată de schimbările climatice.

Urşii polari se hrănesc aproape exclusiv cu foci şi au nevoie de gheaţă pentru a vâna şi a captura focile. În 2012, nivelul de gheaţă din Arctica a scăzut la un nivel record.

Deşi schimbările climatice şi efectul lor asupra nivelului gheţii de la poli sunt intens disputate, Douglas Richardson de la Highland Wildlife Park din Kingussie a declarat pentru The Guardian că „acest urs polar, în special, este cea mai recentă dovadă a impactului schimbărilor climatice” şi că „pierderea gheţii din cauza schimbărilor climatice este absolut, categoric şi fără îndoială cauza dispariţiei urşilor polari”.