Dovedit ştiinţific: Factori care cresc riscul de divorţ

Eşti părinte de fată, nu de băiat? Ai zâmbit în fotografia oficială de la absolvirea liceului? Acestea, dar şi altele pot stabili riscul personal de divorţ.

RomaniaTV.net
28 apr. 2014, 06:41
Dovedit ştiinţific: Factori care cresc riscul de divorţ

1. Esti femeie si te-ai casatorit in tinerete, la scurt timp dupa ce ai implinit 18 ani.

Femeile care s-au casatorit de tinere, in primi ani de dupa majorat, prezinta un risc de divort crescut cu 48%, in timp ce femeile care s-au casatorit la 25 de ani sau dupa prezinta un risc de divort de 24%. Potrivit unui studiu efectuat de Departamentul de Stat pentru Sanatate si Servicii si de Centrul National de Statistici in Sanatate din SUA, varsta chiar conteaza in sansele de reusita ale unei casnicii.

2. Femeile care-si doresc mai mult un copil decat partenerii lor prezinta risc dublu de divort decat cele care sunt pe aceeasi lungime de unda cu sotii lor in materie de copii.

Acordul in ceea ce priveste momentul potrivit de a avea un copil si numarul acestora este important pentru bunastarea casniciei. Un studiu publicat in 2009, in SUA, a aratat ca femeile care-si doresc mai repede sau mai multi copii decat sotii lor prezinta risc dublu de divort decat cuplurile casatorite care au cazut de comun acord cu privire la acest aspect. Cu cat dezacordul referitor la momentul de a avea un copil sau la numarul de copii doriti este mai mare, cu atat riscul ca mariajul sa sfarseasca cu divort este mai mare.

3. Cuplurile care au doi baieti prezinta risc de divort de 36,9%, in timp ce sotii care au doua fete risca sa sfarseasca divortati in proportie de 43,1%, potrivit unei statistici prezentate in cadrul reuniunii anuale a Asociatiei Economice din SUA.

4. Barbatii cu nivel ridicat de testosteron bazal prezinta cu 43% mai multe riscuri de divort decat brbatii care au niveluri joase de testosteron.

In zilele noastre, hipermasculinitatea generata de o secretie crescuta de testosteron nu prezinta niciun beneficiu din perspectiva adaptabilitatii in societate pentru barbat, iar pe plan amoros sansele sale la o relatie de lunga durata scad. Astfel ca barbatii cu niveluri ridicate de testosteron prezinta cu 43% mai multe riscuri de divort decat cei care au testosteronul mai scazut, se arata in lucrarea „Biosociology of Dominance and Deference”.

5. Parintii unui copil diagnosticat cu ADHD prezinta un risc de divort crescut cu 22,7% comparativ cu parintii unui copil care nu sufera de tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie.

Diagnosticul ADHD este unul care ridica provocari atat copilului, cat si parintilor. De altfel, in primii ani, parintii sunt cei mai incercati, nivelul de stres si solicitarea de zi cu zi fiind mult mai ridicate decat cele inregistrate la cuplurile casatorite ai caror copii nu sufera de deficit de atentie. Astfel ca parintii unui copil cu ADHD prezinta cu 22,7% mai mari riscuri de divort pana ce micutul implineste opt ani decat parintii unui copil fara ADHD, se arata in „Journal of Consulting and Clinical Psychology”.

6. Persoanele care nu obisnuiesc sa zambeasca in fotografii prezint risca de divort de cinci ori mai mare decat cele care sunt imortalizate cu zambetul pana la urechi.

Citeste continuarea pe Lyla.ro.