Dovezi ale vieţii, descoperite într-un lac sub-glaciar, aflat în Antarctica

Primele dovezi ale vieţii au fost descoperite în apele unui lac sub-glaciar, aflat la 800m sub suprafaţa înzăpezită a Antarcticii, anunţă oamenii de ştiinţă.

04 feb. 2013, 11:04
Dovezi ale vieţii, descoperite într-un lac sub-glaciar, aflat în Antarctica

Analiza apei din lacul sub-glaciar Whillans conţine celule micuţe care s-au înverzit atunci când peste ele s-a aplicat o vopsea sensibilă la ADN, în testele preliminare. Cercetătorii trebuie să efectueze teste suplimentare pentru a afla dacă celulele încă mai sunt în viaţă.

Cercetătorii proiectului Whillans Ice Stream Subglacial Access Research Drilling au petrecut săptămâni întregi forând până la 800 de metri adâncime în calota glaciară, pentru a colecta mostre de apă din lacul sub-glaciar. Abia peste câteva săptămâni sau chiar luni, experţii vor afla cu exactitate ce au descoperit – o specie nouă sau microbi foarte rezistenţi care mai există şi în alte părţi ale Pământului.

Experţii cred că este posibil ca acei microbi să mănânce rocile de pe fundul lacului şi că, deşi se află la 800 de metri adâncime sub calote, probabil au o sursă de oxigen de la gheaţa care se topeşte în jurul lacului.

„Când se topeşte gheaţa, eliberează în aer bulele care sunt capturate în ea. Este 20% oxigen”, a declarat Mark Skidmore, membru al echipei de cercetare, pentru Discover Magazine.

Lacul sub-glaviar Whillans face parte din sistemul acvatic sub-glaciar imens al Antarcticii, comparabil ca mărime cu SUA. Descoperirea vieţii în aceste mediu izolat îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă limitele vieţii pe Pământ şi să caute mai bine viaţa pe alte planete.

Gaura forată până la lacul sub-glaciar, FOTO: JT Thomas, Discover