Dr. Alexandru Rafila subliniază necesitatea regândirii sistemului medical pentru bolnavii COVID: „Împărţirea în spitale COVID şi non-COVID nu mai este de actualitate”

Medicul Alexandru Rafila spune că, la momentul actual, împărţirea spitalelor în COVID şi non-COVID nu se mai justifică întrucât secţiile ATI se apropie de 1.300 de pacienţi şi, deci, nu mai există multă disponibilitate.

15 mart. 2021, 09:34
Dr. Alexandru Rafila subliniază necesitatea regândirii sistemului medical pentru bolnavii COVID: „Împărţirea în spitale COVID şi non-COVID nu mai este de actualitate”
Secţie ATI. Sursa FOTO: caixinglobal.com

Spitale COVID. Profesorul Alexandru Rafila a explicat faptul că autorităţile sanitare din România ar trebui să adopte o altă strategie în momentul de faţă, şi anume una adoptată de întreaga Europă. În opinia sa, împărţirea spitalelor în COVID şi non-COVID nu se mai justifică în acest moment, potrivit News.ro

Dr. Alexandru Rafila spune că nu mai este necesară împărţirea în spitale COVID şi non-COVID

Planul B este planul pe care îl aplică toate ţările din Uniunea Europeană, mai puţin noi, respectiv ceea ce discutăm de luni de zile, regândirea sistemului de asistenţă medicală pentru pacienţii Covid, încât să existe zone dedicate pentru aceşti pacienţi în majoritatea spitalelor, şi trebuie rezolvat şi cu accesul pacienţilor care au şi alte patologii, la servicii medicale. Această împărţire în spitale Covid şi non-Covid care a fost potrivită în primele luni ale pandemiei, când eram mai puţin pregătiţi, mai puţin adaptaţi situaţiei şi personalul medical, evident, nevaccinat nu mai este de actualitate. Trebuie rapid organizat acest lucru, discutăm de câteva luni despre această situaţie”, spune profesorul Rafila.

Dr Rafila precizează faptul că locurile la ATI s-au redus semnificativ din cauza incendiului de la Matei Balş. 120 de locuri au devenit, astfel, indisponibile.

La Matei Balş, de exemplu, capacitatea este redusă din cauza incendiului care a avut loc în ianuarie. La Matei Balş sunt foarte multe persoane în unităţile de primiri urgenţe, avem acolo 120 de paturi mai puţin, acel pavilion care a ars era unul dintre cele mai importante, era şi cel mai mare, era aproape plin şi atunci când s-a produs incendiul, acum este gol. Au ajuns la limită toate aceste spitale, în secţiile de terapie intensivă observaţi că, în ciuda faptului că numărul mediu de cazuri este jumătate faţă de cât era în noiembrie, numărul de persoane internate la ATI este similar cu cel înregistrat atunci, ne apropiem de 1300 de persoane internate la ATI şi, în mod evident, multă disponibilitate nu mai există.

Citeste si Dacă m-am vaccinat cu AstraZeneca, pot face rapelul cu Pfizer sau Moderna? Răspunsul autorităţilor

Cred că mai este o soluţie care ar trebui implementată, la nivelul fiecărui judeţ, toate spitalele care tratează sau vor trata pacienţi infectaţi covid să fie coordonate de un centru judeţean încât aglomerarea unui spital cu pacienţi infectaţi să nu se producă„, a declarat pentru News.ro prof Alexandru Rafila.

Medicii trag un semnal de alarmă vizavi de faptul că oamenii se prezintă târziu la spital şi îşi autoadministrează medicamente

Secţiile de ATI ale spitalelor COVID şi suport COVID din Capitală sunt pline ochi, iar în ţară mai sunt disponibile doar 30 de locuri. Medicii atrag atenţia asupra faptului că pacienţii ajung la spital târziu, după o perioadă în care stau acasă şi îşi autoadministrează medicamente.