Dr. Emilian Imbri: „Bătălia cu virusul am pierdut-o. Ce se întâmplă acum e triumful virusului”

Peste trei milioane de oameni au murit până în acest moment în întreaga lume din cauza COVID-19, potrivit ultimelor date publicate de Universitatea Johns Hopkins, SUA. Cifra îmbolnăvirilor a sărit de 140 de milioane de persoane.

19 apr. 2021, 08:24
Dr. Emilian Imbri: „Bătălia cu virusul am pierdut-o. Ce se întâmplă acum e triumful virusului”

Dr. Emilian Imbri: „Bătălia cu virusul am pierdut-o. Ce se întâmplă acum e triumful virusului”

Mai mult de 3 milioane de oameni au murit până acum în întreaga lume din cauza COVID-19, potrivit ultimelor date publicate de Universitatea Johns Hopkins, SUA. Cifra îmbolnăvirilor a sărit de 140 de milioane de persoane. Specialiştii atrag atenţia că lupta nu este câştigată încă, ba din contră, trebuie să fim pregătiţi pentru valul 4.

„Numărul cazurilor de infectări cu SARS-CoV-2 nou depistate săptămânal aproape s-a dublat în ultimele două luni”, atrage atenţia directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Numărul infectărilor COVID ajunge la 140.010.233 de persoane la nivel mondial. SUA se află pe primul loc la numărul de decese cu 566.224 de morţi, următoarele ţări în clasament fiind Brazilia, cu 368.749 de morţi, şi Mexic, cu 211.693.

În Europa, cea mai afectată ţară din acest punct de vedere este Marea Britanie, cu 127.472 de morţi. România figurează în această statistică cu 1.027.039 de cazuri de persoane infectate şi 26.072 de decese.

Fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti, dr. Emilian Imbri, atrage atenţia că suntem încă departe de a putea spune că am învins pandemia. „Toţi suntem relaxaţi. Ştiţi ce este paradoxal în această ţară? Într-o relaxare generală se luptă îngrozitor pentru relaxare. În Piaţa Victoriei vin oameni fără mască care urlă toţi nu vrem mască, şi nu au purtat niciodată. Vin bolnavii care se internează în stare gravă şi recunosc, eu nu am purtat mască niciodată, am crezut că e o prostie şi uite unde am ajuns, doctore, salvează-mă! Sigur că nu poţi să te joci cu cuvintele astea. Că uite se relaxează Anglia. Dar cât a stat Anglia? De câteva ori a stat şi s-a vaccinat?”, a punctat dr. Emilian Imbri, potrivit Adevărul.

Medicul este de părere că bătălia cu virusul a fost pierdută pentru că oamenii nu se vaccinează într-un număr mare: „Bătălia cu virusul am pierdut-o. Ce se întâmplă acum e triumful virusului, să ştiţi. Ştiţi ce se întâmplă în momentul de faţă? Şi dacă scoatem din depozite, din rezervele care sunt în România, dacă scoţi paturile şi ventilatoarele alea şi le pui pe aleile spitalului şi spui am 2.000 de paturi ATI şi sunt ocupate 1.500.

Pe alea 500 nu are cine să le manevreze. Aici este problema. Nu e problema că nu avem paturi, este problemă că nu ai cu cine să lucrezi. La Babeş a fost un caz fericit că am avut oameni în TIR. Sunt spitale în care fug ca zăpăciţii de la o secţie la alta, fug pe holuri cu alea de oxigen în braţe că nu au nici oxigen. Din punctul meu de vedere, o să urmeze un boom. Urmează valul al patrulea. De ce? Pentru că nu mergem să ne vaccinăm. Şi atunci, orice tulpină din asta, de vine să ne mai facă vizite, va genera un alt val”, a mai spus dr. Imbri.

Citiți și Emilian Imbri, despre demiterea ministrului Sănătății: „Voiculescu a făcut dovada că e asemenea unui virus”