Dr. Horaţiu Moldovan: „Până ajung măştile gratuite, le recomandăm oamenilor să se protejeze cu fulare sau batiste”

Măştile gratuite pe care autorităţile au promis că le vor distribui persoanelor defavorizate nu au ajuns încă în posesia beneficiarilor din pricina unor contestaţii la licitaţia care se desfăşoară la Ministeru Sănătăţii. În acest context, secretarul de stat Horaţiu Moldovan a declarat, într-o intervenţie la Antena 3, că persoanele care nu au posibilitatea să-şi achiziţioneze măşti, pot apela la fular sau batiste.
Romania TV
06 aug. 2020, 10:28
Dr. Horaţiu Moldovan:

În acelaşi timp, dr. Moldova a dat asigurări că aceste lucruri se vor rezlva la un moment dat. Până atunci, pentru limitarea răspândirii coronavirusului, oaemnii sunt sfătuiţi să-şi protejeze nasul şi gura cu ce au la îndemână.

Lucrurile astea se vor rezolva. Vor ajunge acele măști, însă orice barieră este bine venită și se poate folosi o soluție proprie. Se pot folosi fulare, se pot folosi batiste. Noi vom asigura ceea ce s-a hotărât, pentru ca să primească cei defavorizați măști de protecție„, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Referitor la riscul ca acele persoane provenite din medii defavorizate să fie amendate pentru că nu poartă mască, dr. Horaţiu Moldovan a declarat că nu poate spune nimic referitor la acest aspect, dar a promis că „o să avem în discuţie această problemă„.

Citeşte şi Dr. Rafila, despre reinfectare: „Există persoane la care eliminarea virusului durează mai mult, dar asta nu înseamnă reinfectare”

Declaraţiile medicului Horaţiu Moldovan au fost susţinute, zilele trecute, şi de ministrul Sănătăţii, dar şi de premierul Orban, ambii recomandând ca oamenii care provin din medii defavorizate să îşi facă singuri măști de protecție sau ”să folosească alte forme de protejare a nasului şi gurii care asigură, cât de cât, protecţia respectivă”, până ajung la ei cele gratuite.

Reamintim că licitaţia de la Ministerul Sănătăţii care viza achiziţionarea măştilor a fost contestată şi apoi atacată la Curtea de Apel de către o firmă ”abonată a Primăriei Capitalei”, conform declaraţiilor prim-ministrului Ludovic Orban. Nu a lipsit nici replica edilului Capitalei vizavi de aceste acuzaţii. Gabriela Firea consideră ruşinos faptul că şeful Guvernului caută ţapi ispăşitori pentru că Executivul nu e capabil să facă această achiziţie.

În luna aprilie, reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, venea cu o opinie contrară celei vehiculate de Horaţiu Moldovan, Nelu Tătaru şi Ludovic Orban zilele acestea.

Populaţia poate să poarte o mască în funcție de disponibilitate. Este recomandată cea chirurgicală și una din material de bumbac. Mi se pare o greșeală să se recomande batiste sau fulare care nu protejează în niciun fel„, spunea, la acea vreme, medicul Rafila.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Singurul cuvânt din limba română care conține toate vocalele. E folosit des în multe conversații, dar puține persoane observă asta
Capital.ro
România a pierdut un înger. Marea DOAMNĂ s-a stins. A lăsat în urmă un gol imens
Playtech.ro
ULTIMA ORĂ! Radu Mazăre A IEȘIT DIN ÎNCHISOARE. Unde se află acum fostul primar
DailyBusiness
Vrei să pleci în vacanță cu doar 400 de euro cazare și zbor? Iată ofertele unice
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
3 zodii care trec foarte repede peste despărțire. Își găsesc alt partener imediat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
EXCLUSIV: Cât costă o masă de șase persoane într-un restaurant din Londra. Prețurile sunt la fel ca în București
Capital.ro
Adio, maestre! S-a stins o mare stea. Este doliu în lumea muzicii
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Cum să crești și să îngrijești orhideea fluture acasă: îngrășăminte naturale și sfaturi de la un florar profesionist
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'