Dr. Mencinicopschi: Carnea de cal nu este periculoasă VIDEO

Carnea de cal descoperită în produsele vândute în Marea Britanie a declanşat un adevărat scandal. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, a declarat, la România TV, că acest tip de carne nu este periculoasă din punct de vedere nutriţional.

12 feb. 2013, 10:14
Dr. Mencinicopschi: Carnea de cal nu este periculoasă VIDEO

Potrivit lui Gheorghe Mencinicopschi, carnea de cal nu este periculoasă. Mai mult, aceasta se găseşte în măcelăriile din Italia.

Dacă discutăm despre carnea de cal în sine, din punct de vedere nutriţional, nu este o carne periculoasă. E folosită în tradiţia de consum a italienilor. Putem găsi în Italia oricând la acele măcelării autorizate carne de cal alături de carne de vită şi de alte specii„, a declarat, pentru România TV, Mencinicopschi.

În ceea ce priveşte scandalul de proporţii din jurul comercializării produselor din carne de cal, profesorul a precizat că „problema este una gravă pentru că s-a încălcat regulamentul 178/2002 privind siguranţa alimentelor şi de asemenea autenticitatea alimentelor. S-a făcut, nu ştim la ce nivel, un fals în etichetarea acestei cărni ceea ce a pus în imposibilitate consumatorul de a-şi alege în cunoştinţă de cauză hrana pe care el vrea să o consume”.

Gheorghe Mencinicopschi a adăugat că nu cunoaşte niciun caz în care România să fi fost implicată într-un astfel de incident, de falsificare a etichetei.

Scandalul contaminării produselor din carne de vită cu carne de cal ia amploare în Anglia. După ce burgerii unui lanţ comercial au fost retraşi de pe piaţă deoarece s-a descoperit că au fost contaminaţi cu carne de cal, acum a venit rândul lasagnei congelate. În unele pachete Findus a fost descoperită carne de cal în proporţie de 100%.

Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, scrie Mediafax.

Oamenii au fost avertizaţi de autorităţi să nu mai consume semipreparatele în cauză, iar autorităţile pentru siguranţa consumatorilor au cerut tuturor companiilor să îşi testeze produsele din carne de vită şi să furnizeze rezultatele până pe 15 februarie.

În ceea ce priveşte acest scandal, Victor Ponta a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Agriculturii, alături de ministrul de resort, Daniel Constantin, și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, că din toate verificările efectuate de către autorităţile de la Bucureşti, fără a avea sesizări oficiale, rezultă că nu există niciun fel de încălcare a regulilor europene de către firme din România sau pe teritoriul României.