Dr. Mihai Craiu: „Întrebarea nu e dacă şcoala trebuie să înceapă, ci cum să înceapă în siguranţă”. Când apare pericolul pentru copii

Medicul pediatru Mihai Craiu a spus, la Digi24, că este important ca școala să înceapă și că adevărata problemă este cum să se facă acest lucru în siguranţă. Reputatul pediatru le recomandă autorităţilor să se inspire după modelele altor ţări. 

RomaniaTV.net
02 sept. 2020, 08:40
Dr. Mihai Craiu: „Întrebarea nu e dacă şcoala trebuie să înceapă, ci cum să înceapă în siguranţă”. Când apare pericolul pentru copii

Îngrijorarea părinților este justificată. Întrebarea nu este dacă trebuie să înceapă școala. Școala trebuie să înceapă, pentru că, altfel, impactul educațional și emoțional asupra sănătății vor fi greu de cuantificat. Majoritatea cadrelor medicale din spitale sunt femei, mame și soții, nu pot face și homeschooling, și să meargă la serviciu gândindu-se dacă sunt copiii lor în siguranță. Întrebarea e cum să se facă asta în siguranță„, este de părere doctorul Craiu.

Citeşte şi Doctorul Mihai Craiu: „Sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de ceea ce vor face copiii”

Pediatrul a povestit cum ar proceda el cu propriul copil înaintea începerii şcolii.

„Părinţii trebuie asigurați că copiii nu sunt expuși unor infecții. Eu, ca părinte, nu m-aș grăbi să-mi sperii copilul. I-aș vorbi copilului mic care nu înțelege mai mult despre microbul care face buba, că trebuie să facă la școală ce face și acasă, că trebuie să se spele pe mâini, să nu ducă mâna la ochi și la gură„, spune medicul.

Când apare pericolul infectării în rândul copiilor

Dr. Mihai Craiu a atras atenția că pericolul apare în momentul în care o picătură de salivă purtătoare de virus cade pe o suprafață.

Trebuie să știm că anumite suprafețe, precum plasticul sau oțelul inoxidabil, pot să permită supraviețuirea virusului câteva zeci de ore bune, adică și a doua zi poți lua virusul, de aceea trebuie să ne spălăm pe mâini. Pe produsele de origine biologică, precum cartonul, pielea, durata de supraviețuire e mult mai scurtă. O altă metodă de transmitere este prin picături mari – cele pe care le transmitem când vorbim, strănutăm, cântăm, vizibile cu ochiul liber. Acestea cad jos pe sol, ele plutesc foarte puțin, numai pe o rază mică, în jurul a 2 metri, de aceea e bine să păstrăm distanța. A treia posibilitate de transmitere e prin aerosoli, particulele foarte mici pe care nu le vedem, care se pot transmite la distanță mai mare de 1,5 – 2 metri, de aceea trebuie mască”, a precizat medicul la Digi24. 

Citeşte şi Medicii de la Victor Babeş din Timişoara au găsit o nouă metodă de a-i trata pe bolnavii de coronavirus VIDEO

Medicul primar a subliniat necesitatea igienizării temeinice a clanțelor și a aerisirii claselor. În același timp, dr. Mihai Craiu și-a exprimat speranța să nu apară focare în școală.

Nu poți decât să speri și să mă gândesc că va fi bine, în primul rând pentru dascălii care au anumite vârste și comorbidități și pentru bunicii care vor duce și aduce copiii de la școală, aici e marele risc. Dacă în familie există un singur părinte și acela cu boli sau bunici care au boli grave, cred că trebuie așteptat măcar intervalul de 14 zile, în care se vede dacă școala nu respectă regulile și vor apărea microfocare și atunci părintele știe ce are de făcut, adică învățământ online”, a adăugat medicul.