Dr. Mihail Pautov, despre uleiul de măsline. Cum îl alegem pe cel care „protejează celulele de stresul oxidativ”

Uleiul de măsline devine din ce în ce mai popular în bucătăriile din întreaga lume, încântându-i pe gurmanzi cu aroma sa și varietatea preparatelor culinare în care poate fi folosit. Medicul Mihail Pautov a spus însă dacă este sau nu benefic pentru sănătate.
Alina Costache
25 ian. 2024, 21:04
Dr. Mihail Pautov, despre uleiul de măsline. Cum îl alegem pe cel care

Folosești uleiul de măsline în preparatele zilnice? Medicul Mihail Pautov a spus dacă este sau nu benefic pentru sănătate.  Tot mai multe persoane folosesc uleiul de măsline în preparatele zilnice, fiind apreciat pentru aroma sa deosebită. El este folosit și în diverse rețete de dressing-uri pentru salate și alte preparate culinare.

Ce se întâmplă dacă slăbeşti un kilogram pe zi. Dr. Mihail Pautov: „Ar trebui să-ți tai cu foarfeca grăsimea de pe corp, ceea ce nu-ți recomand”

Medicul Mihail Pautov a adus în atenție multiplele beneficii pentru sănătate ale uleiului de măsline. Acesta are proprietăți antiinflamatorii. Componentele sale, cum ar fi olecantanul, pot reduce inflamația în corp, un factor important în bolile cronice. De asemenea, uleiul de măsline este bogat în antioxidanți, cum ar fi polifenolii, care protejează celulele de stresul oxidativ și pot reduce riscul de boli cronice.

„Uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatorii. Componentele uleiului de măsline, cum ar fi olecantanul, pot reduce inflamația în corp, care este un factor cheie în bolile cronice. Este bogat în antioxidanți, cum ar fi polifenoli, care protejează celulele de stresul oxidativ și pot reduce riscul de boli cronice”, a spus medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.

Mihail Pautov: „Uleiul de măsline îmbunătățește profilul lipidic, adică ne crește nivelul de HDL colesterol și ne scade nivelul de LDL colesterol și nivelul de trigliceride”

Medicul a subliniat și beneficiile uleiului de măsline asupra profilului lipidic, evidențiind capacitatea sa de a crește nivelul de colesterol HDL („bun”) și de a reduce nivelul de colesterol LDL („rău”) și nivelul de trigliceride.

„De asemenea, uleiul îmbunătățește profilul lipidic, adică ne crește nivelul de HDL colesterol și ne scade nivelul de LDL colesterol și nivelul de trigliceride.

Acel LDL colesterol ‘rău’ este rău atunci când este intens oxidat de factorii noștri de viață, de mâncarea procesată pe care o mâncăm, de alcool, de fumat, de stres.

Revenind la uleiul de măsline, el scade nivelul acelui LDL, tocmai pentru că împiedică oxidarea lui, împiedică recilcularea lui în organism și ajută la eliberarea lui, așa cum corpul vrea să elibereze acest LDL, să nu-l țină captiv cum se întâmplă atunci când nu avem grijă de noi”, a mai precizat medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.

Uleiul de masline, beneficii şi utilizări. Cum îţi dai seama dacă este contrafăcut

Minunatul ulei de masline este recomandat de toti nutritionistii datorita beneficiilor extraordinare pe care le are pentru sanatate. Uleiul de masline se foloseste la gatit, in industria cosmetica, la prepararea medicamentelor sau a sapunurilor. Este utilizat in toata lumea, fiind considerat o sursa bogata de grasimi mononesaturate.

Ulei de masline – Beneficii

1. Scade nivelul colesterolului
Cercetarile din ultimii ani au demonstrat ca un consum de grasime nu duce in mod neaparat la probleme de sanatate. O dieta din care nu lipsesc grasimile mononesaturate, precum cele din uleiul de masline, pot scadea nivelul LDL (colesterolul rau).

2. Uleiul de masline reduce pericolul dezvoltarii unor boli ale inimii
Adaugarea uleiului de masline in salate poate scadea riscul de a te confrunta cu boli de inima. Potrivit unor studii la care au participat peste 7000 de oameni au aratat ca o dieta cu ulei de masline este asociata cu o reducere cu pana la 30% a riscului de boli cardiovasculare.

3. Scazi in greutate cu ulei de masline
„Consumul de grasimi nu te ingrasa?”, este usor sa tragi o asemenea concluzie gresita intr-o perioada in care oamenii sunt bombardati de produse „sarace in grasimi”. Adevarul este ca intre consumul de ulei si scaderea in greutate exista o legatura. Acest lucru este datorat proprietatilor sale de a induce satietate.

Ulei de măsline virgin impropriu consumului uman. Anchetă de amploare. 68.000 de litri retrași de la vânzare
Dovada este un studiu realizat de catre Universitatea Harvard desfasurat timp de 18 luni. Astfel, s-a stabilit ca persoanele care au consumat in mod moderat grasimi mononesaturate (precum cele din uleiul de masline) au pierdut in jur de 4kg in vreme ce oamenii care au avut o dieta bazate pe produse cu un continut scazut in grasimi au acumulat aproape 3kg.

4. Reduce sansele de a te imbolnavi de diabet
Dieta cu ulei de masline scade riscul de diabet. In plus, salata asezonata cu acest ulei arata mult mai delicios. De asemenea, bolnavii de diabet isi pot imbunatati nivelul zaharului din sange printr-o dieta mediteraneana.

5. Uleiul de masline scade tensiunea arteriala
Tensiunea arteriala marita creste semnificativ riscul de atac cerebral, atac de cord si moarte. Tocmai de aceea este importanta prezenta uleiului de masline in alimentatie. Datorita acidului oleic scade atat tensiunea sistolica cat si cea diastolica.

Consumă o lingură de ulei de măsline, în fiecare dimineaţă. Te ajută să dai jos kilogramele nedorite şi face minuni pentru piele!
6. Uleiul de masline reduce riscul de cancer
Consumul de ulei de masline poate ajuta la prevenirea unor forme de cancer, precum cel de la sani. In acelasi timp, consumul de margarina creste riscul dezvoltarii cancerului de san. De asemenea, uleiul de masline scade posibilitatea de a te confrunta cu cancer la tractul digestiv si respirator.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!