Dr. Rafila: Autorităţile să le explice oamenilor că măsura carantinării se ia în interesul comunităţii lor, nu împotriva comunităţii

Profesorul Alexandru Rafila crede că măsura carantinării localitatilor mici este una eficientă. Într-o intervenţie la Digi 24, specialistul a dat exemplul Ţăndăreiului, care a revenit rapid la starea de normalitate după perioada de carantinare. Dr. Rafila este de părere că măsura carantinării ar putea sa descurajeze comportamente necorespunzatoare cu conditia ca oamenilor să li se explice exact ce presupune aceasta.

RomaniaTV.net
27 iul. 2020, 20:19
Dr. Rafila: Autorităţile să le explice oamenilor că măsura carantinării se ia în interesul comunităţii lor, nu împotriva comunităţii

„Cred că este și o măsură care ar putea să descurajeze comportamente necorespunzătoare, același timp de comportament, pe viitor, care să ducă la același tip de situație. Cu o condiție: a explicării. Dacă faci doar carantină și nu explici suficient – și explicația nu trebuie să vină de la ministrul Sănătății, ci de la autoritatea locală. Sunt cei care își cunosc concetățenii”, a spus Rafila.

Reprezentantul României la OMS a mai declarat că, adesea, autorităţile nu fac altceva decât să alimenteze neîncrederea oamenilor, ceea ce duce la nesupunere faţă de reguli:

„Nu avem o evolutie la nivel national, sunt cazuri concentrate in cateva judete, carantina trebuie realizata in aşa fel încât oamenii sa inteleaga ca această măsură este luată pentru protectia lor, nu pentru a le limita nişte libertati […] Dacă autoritatea locală, de exemplu, primarul, spune că această carantină nu e necesară, că e abuzivă, că încalcă drepturile, atunci se intră într-o spirală care nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli și pe termen mediu s-ar putea chiar să avem efecte negative și, din cauza asta, ostilizarea populației trebuie foarte bine studiată, astfel încât să nu se întâmple și, chiar dacă sunt localități care intră în carantină, oamenilor ar trebui să li se explice că aceasta este făcută în interesul comunității lor, nu împotriva comunității.

Trebuie să le explic oamenilor: această măsură e pe timp limitat, o iau pentru două săptămâni, depinde de voi să reluăm activitățile cât mai repede. Trebuie să existe un impuls motivațional pentru oameni, care să fie participativi la această decizie”, a conchis profesorul Rafila.