Dr. Valeriu Gheorghiţă se opune închiderii şcolilor din cauza COVID-19. „Nu reprezintă un mediu cu risc crescut de răspândire”

Coordonatorul campaniei naţionale de vacinare anti-COVID-19 a declarat, joi, că este important ca elevii să meargă fizic la şcoală, însă "măsurile de precauţie trebuie să fie mult mai crescute", în condiţiile în care autorităţile iau în calcul ca unităţile de învăţământ să rămână deschide chiar şi la o incidenţă mai mare de 6 la mia de locuitori.

30 sept. 2021, 20:50
Dr. Valeriu Gheorghiţă se opune închiderii şcolilor din cauza COVID-19. „Nu reprezintă un mediu cu risc crescut de răspândire”

Dr. Valeriu Gheorghiţă a explicat care sunt motivele pentru care şcolile ar trebuie să rămână deschise, chiar în condiţiile creşterii numărului de cazuri de infectare cu COVID-19.

„E important să asigurăm prezenţa şi participarea copiilor la şcoală cu prezenţă fizică ca urmare a tuturor beneficiilor psiho-emoţionale de care ei se bucură, fiind în colectivitate. În situaţia aceasta epidemiologică, măsurile de precauţie trebuie să fie mult mai crescute. Nu putem să facem un transfer de responsabilitate la copii.

Pentru adulţi trebuie să fie responsabili adulţii şi nu copiii. Pentru copii trebuie să fie responsabili adulţii. Cred că noi, adulţi, bunici, părinţi trebuie să avem o conduită mult mai atentă, să fim mult mai precauţi, să respectăm măsurile şi să ne vaccinăm într-un număr mai mare. În felul acesta, copiii noştri vor fi protejaţi.

Şcoala nu reprezintă un mediu cu risc crescut de răspândire”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiţă, la Alephnews.

Citeşte şi: Ce măsuri suplimentare vor fi luate dacă ajungem la 20.000 de cazuri pe zi. Cseke Attila, precizări de ultim moment!

Dr. Valeriu Gheorghiţă explică cum vor fi folosite testele de salivă în şcoli

„Cred că se poate face un sistem prin care să se efectueze un screening (verificare) la nivelul unităţilor de învăţământ, periodic o dată pe săptămână, pe principiul sentinelă, din fiecare clasă să se testeze un anumit număr de copii încât să fie un eşantion reprezentativ.

Printr-o testare periodică prin aceste metode neinvazive putem să identificăm din timp anumite cazuri care pot fi asimptomatice şi pot fi responsabile de transmitere.

Sunt modele pe care le folosesc celelalte ţări europene. Au într-adevăr o rată de vaccinare mult mai crescută, dar şi la noi putem să reducem acest decalaj dacă adulţii înţeleg beneficiile şi importanţa vaccinării”, a mai precizat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

Cât despre testarea copiilor asimptomatici, o măsură care a fost criticată la nivel internaţional, dr. Gheorghiţă a afirmat că „trebuie să păstrăm un echilibru între beneficii şi dezavantaje”.

„Dacă un copil este simptomatic, e evident că nu trebuie să intre în colectivitate. Pe altă parte, nu este o măsură perfectă care să fie 100% eficientă. Este un pachet de măsuri care trebuie să le luăm. Trebuie să păstrăm un echilibru între beneficii şi dezavantaje”, a mai precizat dr. Valeriu Gheorghiţă, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 30 septembrie. Peste 12.000 de cazuri noi COVID în 24 de ore. Un bebeluş şi un băiat de 7 ani sunt printre cei 176 de morţi