Dr Virgil Musta: „Dreptul la vot nu ar trebui limitat din cauza pandemiei. Viitorii parlamentari ar trebui să aibă două priorităţi: învăţământul şi sănătatea”

Dr Virgil Musta este de părere că alegerile nu ar fi trebuit amânate din pricina pandemiei. Medicul dă asigurări că nu există niciun risc de contaminare atât timp cât toată lumea respectă regulile. Totodată, dr. Musta îşi exprimă speranţa că viitorii parlamentari se vor aşeza la masă cu specialiştii şi vor încerca să reconstruiască sistemul de sănătate.

06 dec. 2020, 13:55
Dr Virgil Musta: „Dreptul la vot nu ar trebui limitat din cauza pandemiei. Viitorii parlamentari ar trebui să aibă două priorităţi: învăţământul şi sănătatea”
Dr Virgil Musta

Medicul timişorean spune că votul reprezintă o obligaţie cetăţenească şi un drept fundamental, care trebuie exercitat indiferent de situaţie.

E o obligaţie cetăţenească şi un drept fundamental şi nu ar trebui limitat din cauza pandemiei. Trebuie să ne exercităm acest drept pentru că e important, de acest vot depind viitorii 4 ani. Dacă se respectă cele trei reguli de bază – distanţare, purtarea măştii şi dezinfectare – alegerile se vor putea desfăşura în siguranţă din punct de vedere epidemiologic. Dacă nu stăm mult în secţia de votare şi orice întâlnire cu persoanele o facem cu mască, riscul de contaminare e minim […] Noi, medicii, lucrăm cu pacienţi infectaţi zi de zi şi mare parte dintre noi nu s-a contaminat pentru că respectăm aceste reguli„, a precizat doctorul Musta.

Citeste si Vaccinare anti-covid în România. Angajaţii ar putea fi obligaţi de angajator să se vaccineze? Răspunsul lui Raed Arafat

Dr Virgil Musta se aşteaptă să ne mai confruntăm cu astfel de situaţii complexe, precum pandemia

De la viitori parlamentari, medicul timişorean spune că aşteaptă reorganizarea sistemului de sănătate pentru ca, pe viitor, să poată face faţă la astfel de situaţii complexe, cum a fost această pandemie.

Mă aştept ca viitorii membri ai Parlamentului să reorganizeze sistemul de sănătate, ca să putem face faţă în situaţii similare. Eu mă aştept să mai apară situaţii de genul ăsta (epidemii, pandemii – n.red.). Cred că e important să ne aşezăm cu toţi la masă, să încercăm să reconstruim sistemul de sănătate şi să îndemnăm populaţia la o viaţă mai sănătoasă […] Două domenii ar trebui să fie o prioritate: învăţământul şi sănătatea. O naţie educată şi sănătoasă poate să prospere şi să avanseze„, a adăugat doctorul Virgil Musta.

Citeste si Cu ce sechele rămân bolnavii de COVID. Medicii nu mai ştiu ce să facă

Medicul are o prognoză pesimistă referitoare la luna ianuarie, în contextul în care luna decembrie este plină de sărbători când, foarte probabil, oamenii vor petrece împreună.

E foarte probabil că în ianuarie va creşte numărul de cazuri, dar sperăm că măsurile luate, coroborate cu stagnarea numărului de cazuri, vom menţine sub control situaţia pandemică. Va fi un decembrie altfel decât în ceilalţi ani. Va trebui să fim responsabili. Nu sunt recomandate asocieri foarte mari. Să ne petrecem sărbătorile în familia restrânsă, împreună cu cei cu care locuim zilnic. putem desfăşura orice activitate pe care ne-o dorim, dar restricţionată de cele trei reguli. Presiunea e foarte mare pe sistemul de sănătate. Statisticile arată că, al un număr foarte mare de cazuri, un anumit procent evoluează sever, având nevoie de terapie intensivă„, conchide medicul Virgil Musta.