Draga Olteanu Matei a murit. Reputata actriţă s-a stins la 87 de ani

Draga Olteanu Matei a murit, în noaptea de marţi spre miercuri, la vârsta de 87 de ani. Actrița fusese internată recent în stare gravă, cu hemoragie digestivă, la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

18 nov. 2020, 08:00
Draga Olteanu Matei a murit. Reputata actriţă s-a stins la 87 de ani

Decesul actriţei Draga Olteanu Matei a fost confirmat de Diana Cimpoeșu, medicul șef al Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași.

„Starea doamnei a fost critică (…) necesitând suport hemodinamic și ventilator. Din păcate, evoluția a fost nefavorabilă în cursul acestei nopți, când s-a declarat decesul”, a declarat dr. Diana Cimpoeșu, medicul șef al Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, conform EuropaFm.

Citeşte şi: Draga Olteanu Matei, transferată cu o zi înainte de incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ

Draga Olteanu Matei a murit. Actriţa era în comă profundă

Medicii spuneau luni că starea de sănătate a actriţei Draga Olteanu Matei era „foarte fragilă, se poate schimba de la minut la minut.

„Se află în continuare în terapie intensivă cu suport respirator şi hemodinamic. Este o pacientă extrem de fragilă, de 87 de ani, care necesită în continuare menţinerea funcţiilor vitale. Are o patologie complexă cardiacă suprapusă cu o urgenţă gastrointestinală, cu patologie endocrină, o patologie cronică de foarte mulţi ani care acum s-a acutizat prin pierderea masivă de sânge. De aceea, cu suport ventilator, cu suport hemodinamic, cu o îngrijire şi o monitorizare atentă starea dumneaei foarte fragilă se poate schimba de la minut la minut”, a declarat dr. Diana Cimpoeşu, conform News.ro.

Draga Olteanu Matei a murit. Actriţa, în timpul unui interviu acordat TVR
Actriţa Draga Olteanu Matei, în timpul unui interviu acordat anul acesta postului TVR
foto: captură video TVR

Vineri seara, Draga Olteanu Matei a ajuns în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Spiridon”. Actriţa a putut iniţial să comunice cu medicii, însă a intrat ulterior în comă, cu hemoragie digestivă.

Cine este Draga Olteanu Matei

Draga Olteanu Matei a jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri de televiziune.

Actrița a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956, iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan.

De-a lungul carierei sale, Draga Olteanu Matei a jucat în diferite piese de teatru: „Coana Chirița” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași 1987), „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Baiesu, conform Mediafax.

Pe scena Teatrului Național, Draga Olteanu Matei a mai jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.

În televiziune a făcut un cuplu cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Marin miliardar”.

După ce s-a pensionat în 2007 din Teatrul Național, Draga Olteanu Matei s-a retras la Piatra Neamț unde a înființat compania teatrală Teatrul Vostru.