Draghi modifică evaluarea riscurilor din zona euro, de la substanţiale la ridicate

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a atenuat joi evaluarea riscurilor la care este expusă economia zonei euro, de la substanţiale la ridicate, relatează Bloomberg.

RomaniaTV.net
09 feb. 2012, 15:50
Draghi modifică evaluarea riscurilor din zona euro, de la substanţiale la ridicate

„Perspectiva economică continuă să fie expusă la riscuri şi incertitudini ridicate”, a afirmat Draghi într-o conferinţă de presă susţinută după ce BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul de 1%, în conformitate cu aşteptările analiştilor.

În urmă cu o lună, Draghi a declarat că perspectiva zonei euro este expusă la riscuri substanţiale.

Comentariile lui Draghi arată că disponibilitatea oficialilor BCE de a reduce în continuare dobânda cheie ar fi în scădere şi vin după ce liderii politici din Grecia au ajuns la un acord referitor la măsurile de austeritate necesare pentru obţinerea unui nou program de susţinere financiară.

Cotaţia euro nu a fost influenţată de decizia BCE şi informaţiile privind Grecia, fiind tranzacţionat aproape în stagnare, la 1,3282 dolari pe unitate.

Draghi a avut un rol esenţial în calmarea pieţelor financiare, de la preluarea conducerii BCE, oferind băncilor acces nelimitat la împrumuturi pe termen de trei ani. BCE a readus totodată dobânda cheie la 1%, inversând două majorări efectuate de fostul preşedinte Jean-Claude Trichet.

Datele economice din acest an sugerează că zona euro ar putea evita o recesiune prelungită. Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie a urcat în ianuarie la maximul ultimelor cinci luni, iar comenzile fabricilor au avansat cu 1,7% în decembrie.