Dragnea: DESCENTRALIZAREA e duşmanul de moarte al birocraţiei

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, Liviu Nicolae Dragnea, s-a întâlnit marţi la Bruxelles cu preşedintele Comitetului Regiunilor (CoR), Ramón Luis Valcárcel Siso, pentru a discuta despre un posibil parteneriat între cele două instituţii, în procesul de regionalizare şi descentralizare a României.
Romania TV
14 mai 2013, 16:48
Dragnea: DESCENTRALIZAREA e duşmanul de moarte al birocraţiei

„Sunt extrem de mulţumit şi satisfăcut. Am discutat cu preşedintele Comitetului Regiunilor despre colaborarea strânsă pe care o putem avea, despre atribuţiile şi competenţele regiunilor şi mai ales despre rolul important al surselor financiare în procesul de regionalizare. Domnul Valcárcel a subliniat că regionalizarea este un proces continuu, pentru că sistemul administrativ este un sistem viu, nu unul rigid. Din păcate, în România, de 23 de ani sistemul administrativ a fost blocat. L-am moştenit aşa de dinainte de revoluţie şi am rămas cu el în aceeaşi formă. Vrem să facem un sistem funcţional, un sistem care să ajute cetăţeanul să o ducă mai bine. Regionalizarea are două obiective: reducerea decalajului de dezvoltare dintre sat şi oraş, dintre regiunile slab dezvoltate şi cele dezvoltate şi asigurarea unor standarde de calitate înaltă a serviciilor publice pentru cetăţeni”, a declarat Liviu Dragnea după întâlnire. 

De asemenea, ministrul a mai precizat că nu a primit nici un fel de recomandări politice de la conducerea CoR pentru că procesul de regionalizare nu poate avea o culoare politică.

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Dragnea a scos în evidenţă că „birocraţia se va micşora pentru că vom transfera celor, să spunem, opt posibile regiuni, pe măsură ce ele vor fi acreditate, competenţele autorităţilor de management şi nu va mai fi nevoie pentru beneficiarii programelor europene să trimită toată documentaţia la Bucureşti, unde se adună grămezi şi grămezi de dosare de verificat, ceea ce înseamnă timp fizic. Duşmanul de moarte al birocraţiei este descentralizarea, aducerea procesului decizional cât mai aproape de cetăţean. Autorităţile locale câştigă din ce în ce mai multă încredere pentru că au în spate legitimitate”.

Preşedintele CoR a declarat că „regionalizarea este un model care s-a dovedit a fi de succes şi subsidiaritatea este principiul care ghidează activitatea în UE. CoR a susţinut întotdeauna ideea de a acompania descentralizarea competenţelor politice la nivel local şi regional cu fondurile necesare pentru a avea rezultate eficiente fără a mări nivelul de birocraţie pentru cetăţeni”.

„Sunt convins că regionalizarea va fi un proces de succes în România, va fi finalizată în acest an ca şi constituire a regiunilor şi a structurilor de conducere, urmând ca în 2014 sau în 2015, cel mai târziu, să realizăm întărirea cadrului instituţional pentru fiecare instituţie regională care va fi înfiinţată”, a mai spus Dragnea.

Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanţilor locali şi regionali. Misiunea celor 344 de membri din toate cele 27 de state membre ale UE este de a implica autorităţile locale şi regionale şi comunităţile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE şi de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul au obligaţia de a consulta Comitetul în domeniile politice care privesc regiunile şi oraşele. Comitetul se poate adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE încalcă principiul subsidiarităţii sau nu respectă competenţele regionale sau locale.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Câţi hamburgeri mânca Piedone de la McDonalds? Nici la mici nu era mai prejos: „Am comandat 100”
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cele mai valoroase bancnote din lume. Doar bogații le văd des
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 14 zile de furtună electrică în București. Pe ce dată vin vijeliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață