Dragnea: DESCENTRALIZAREA e duşmanul de moarte al birocraţiei

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, Liviu Nicolae Dragnea, s-a întâlnit marţi la Bruxelles cu preşedintele Comitetului Regiunilor (CoR), Ramón Luis Valcárcel Siso, pentru a discuta despre un posibil parteneriat între cele două instituţii, în procesul de regionalizare şi descentralizare a României.
Romania TV
14 mai 2013, 16:48
Dragnea: DESCENTRALIZAREA e duşmanul de moarte al birocraţiei

„Sunt extrem de mulţumit şi satisfăcut. Am discutat cu preşedintele Comitetului Regiunilor despre colaborarea strânsă pe care o putem avea, despre atribuţiile şi competenţele regiunilor şi mai ales despre rolul important al surselor financiare în procesul de regionalizare. Domnul Valcárcel a subliniat că regionalizarea este un proces continuu, pentru că sistemul administrativ este un sistem viu, nu unul rigid. Din păcate, în România, de 23 de ani sistemul administrativ a fost blocat. L-am moştenit aşa de dinainte de revoluţie şi am rămas cu el în aceeaşi formă. Vrem să facem un sistem funcţional, un sistem care să ajute cetăţeanul să o ducă mai bine. Regionalizarea are două obiective: reducerea decalajului de dezvoltare dintre sat şi oraş, dintre regiunile slab dezvoltate şi cele dezvoltate şi asigurarea unor standarde de calitate înaltă a serviciilor publice pentru cetăţeni”, a declarat Liviu Dragnea după întâlnire. 

De asemenea, ministrul a mai precizat că nu a primit nici un fel de recomandări politice de la conducerea CoR pentru că procesul de regionalizare nu poate avea o culoare politică.

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Dragnea a scos în evidenţă că „birocraţia se va micşora pentru că vom transfera celor, să spunem, opt posibile regiuni, pe măsură ce ele vor fi acreditate, competenţele autorităţilor de management şi nu va mai fi nevoie pentru beneficiarii programelor europene să trimită toată documentaţia la Bucureşti, unde se adună grămezi şi grămezi de dosare de verificat, ceea ce înseamnă timp fizic. Duşmanul de moarte al birocraţiei este descentralizarea, aducerea procesului decizional cât mai aproape de cetăţean. Autorităţile locale câştigă din ce în ce mai multă încredere pentru că au în spate legitimitate”.

Preşedintele CoR a declarat că „regionalizarea este un model care s-a dovedit a fi de succes şi subsidiaritatea este principiul care ghidează activitatea în UE. CoR a susţinut întotdeauna ideea de a acompania descentralizarea competenţelor politice la nivel local şi regional cu fondurile necesare pentru a avea rezultate eficiente fără a mări nivelul de birocraţie pentru cetăţeni”.

„Sunt convins că regionalizarea va fi un proces de succes în România, va fi finalizată în acest an ca şi constituire a regiunilor şi a structurilor de conducere, urmând ca în 2014 sau în 2015, cel mai târziu, să realizăm întărirea cadrului instituţional pentru fiecare instituţie regională care va fi înfiinţată”, a mai spus Dragnea.

Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanţilor locali şi regionali. Misiunea celor 344 de membri din toate cele 27 de state membre ale UE este de a implica autorităţile locale şi regionale şi comunităţile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE şi de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul au obligaţia de a consulta Comitetul în domeniile politice care privesc regiunile şi oraşele. Comitetul se poate adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE încalcă principiul subsidiarităţii sau nu respectă competenţele regionale sau locale.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce înseamnă, de fapt, dacă găsești ouă cu două gălbenușuri. Mai pot fi mâncate, sunt sănătoase?
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo pentru 6–14 iulie. Temperaturi extreme, ploi torențiale și nopți tropicale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună