Dragnea, avertisment DUR în cazul Năstase: Conducerea ISC să înceteze cu bâlbâielile

Viceprmierul Liviu Dragnea a declarat marţi că, în cazul lui Adrian Năstase, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) trebuie să aplice legea cu rigurozitate, precizând că atenţionează conducerea instituţiei "să înceteze cu bâlbâielile" şi să aplice decizia instanţei.

RomaniaTV.net
12 feb. 2013, 18:12

În cazul fostului premier Adrian Năstase, „ISC-ul trebuie să aplice legea cu rigurozitate. Îi atenţionez să înceteze cu bâlbâielile şi să nu se joace cu decizia. Trebuie să pună în aplicare cu foarte mare atenţie sentinţa oricărei instanţe„, a spus Dragnea, referitor la banii pe care fostul premier trebuie să-i plătească ISC drept prejudiciu stabilit în dosarul „Trofeul calităţii”.

Vicepremierul Dragnea a mai arătat că nu poate răspunde în locul conducerii ISC la solicitări, deoarece acest lucru ar însemna că respectiva instituţie nu mai are conducere. „Am înţeles că mai devreme, la un post de televiziune, un domn a afirmat că a trimis la ISC o solicitare să primească nişte răspunsuri pe acest caz şi se spune că ISC-ul ar fi răspuns să-l direcţioneze către mine. Eu transmit ISC-ului să înţeleagă că este în obligaţia acelei instituţii să răspundă la orice solicitări, pentru că, dacă ajung să răspund eu, înseamnă că acolo nu mai este conducere. Deocamdată, este conducere şi, dacă vor să mai rămână în continuare ca şi conducere, trebuie să aplice legea şi să nu se mai joace cu aceste subiecte sensibile”, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea a mai arătat, referitor la controlul la Inspectorat, că acesta a fost dispus în urmă cu două săptămâni şi nu are legătură cu „subiectul zilei” Adrian Năstase.”De acum peste două săptămâni, acolo (la ISC – n.r.) am dispus să înceapă un control de către Corpul de control al ministrului. Urmează ca în perioada imediat următoare să avem rezultatele controlului, pe care o să le facem publice însoţite de măsurile pe care preconizez să le iau pentru acea instituţie, un raport pe care o să-l prezint şi premierului, în momentul în care va fi gata. Controlul dispus acum două săptămâni şi ceva acolo nu are legătură cu subiectul zilei, şi anume cazul Adrian Năstase, dar, din păcate, nici nu am semnale foarte bune din ceea ce se întâmplă în această acţiune de control. Urmează controale şi la Compania Naţională de Investiţii şi la ANL„, a precizat Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, în cazul ISC este foarte posibil să fie luate „nişte măsuri foarte serioase şi drastice, care să aibă în vedere şi restructurarea fundamentală a instituţiei şi schimbarea statutului juridic”. „Schimbarea conducerii s-ar putea să fie o măsură mult prea blândă şi foarte simplă, e insuficient. Când controlul va fi gata, o să vă prezint şi măsurile şi propunerile după ce le prezint premierului şi opiniei publice”, a mai spus vicepremierul.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat luni că fostul premier vrea să dea aproximativ 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcţii, în cadrul executării silite, dar instituţia nu a dat contul în care să fie viraţi aceşti bani. Cazacu a spus că Năstase este pregătit în orice moment să achite aproximativ 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcţii, după ce instituţia a obţinut în instanţă încuviinţarea începerii procedurii de executare silită pentru această sumă.

Avocatul a precizat că, în cadrul procedurii de executare silită, executorul judecătoresc are posibilitatea, dar şi obligaţia, să solicite mai întâi executarea voluntară.  Marţi, la judecarea cererii lui Năstase de eliberare înainte de termen, apărarea lui Năstase a arătat că răspunsul ISC la notificarea acestuia privind plata celor aproximativ 3,3 milioane de lei a fost că instituţia nu ar fi interesată de procedura executării voluntare, optând în continuare pentru executarea silită.Avocaţii au depus judecătorului, pe loc, răspunsul ISC şi au precizat că Năstase face tot posibilul pentru executarea în deplinătate a deciziei definitive din dosarul „Trofeul Calităţii”.

Fostul premier Adrian Năstase a notificat, în 7 februarie, prin intermediul avocaţilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii cu privire la faptul că va plăti 760.000 de euro din prejudiciul calculat în dosarul Trofeul Calităţii, declara vineri, pentru MEDIAFAX, avocatul Ion Cazacu.

Potrivit lui Cazacu, suma reprezintă partea din prejudiciu ce ar trebui achitată de Năstase în solidar cu ceilalţi cinci inculpaţi din dosar, conform deciziei instanţei. Avocatul precizat că, la momentul trimiterii notificării, nu începuse procedura de executare silită dispusă de Judecătoria Sectorului 1 în cazul lui Năstase.Notificarea către ISC a fost trimisă înainte de judecarea cererii de eliberare înainte de termen a fostului premier, aceasta având termen în 12 februarie, la Judecătoria Sectorului 4.

Judecătoria Sectorului 1 a admis în 1 februarie cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei din prejudiciul din dosarul Trofeul Calităţii, decizia neputând fi contestată.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.  Prejudiciul din dosarul Trofeul Calităţii este de aproximativ 6,4 milioane lei (peste 1,4 milioane de euro).

Din această sumă, Adrian Năstase, în solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana şi Bogdan Popovici, Cristian Mihail Vasile şi societăţile Arond SRL şi Eurografica SRL, a fost obligat de către instanţa supremă la plata a peste 3,3 milioane de lei despăgubiri către ISC. Restul sumei calculate drept prejudiciu este în sarcina inculpaţilor Jianu, Gasparovici, soţii Popovici şi Vasile.

Diana Gasparovici, care a primit cinci ani de închisoare cu executare, este singurul condamnat din dosar care nu se află în închisoare, ea nefiind găsită de Poliţie.