Dragnea, despre scandalul RADET: Putem discuta de un grup organizat PNL-ELCEN-Guvern. Reacţia directorului ELCEN

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că ELCEN a cerut Primăriei Capitalei să plătească imediat datoriile cumulate în ultimii ani, în condiţiile în care au fost făcute nişte înţelegeri în acest sens între Primăria Generală şi Curtea de Conturi, precizând că ”se poate discuta” despre un grup organizat între PNL, ELCEN, furnizorii de gaze şi Guvern. Pe de altă parte, directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, a afirmat că i-a transmis lui Liviu Dragnea că nimeni nu a făcut nicio presiune asupra sa.

07 sept. 2016, 12:51
Dragnea, despre scandalul RADET: Putem discuta de un grup organizat PNL-ELCEN-Guvern. Reacţia directorului ELCEN

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri că în cazul ELCEN se poate vorbi despre ”constituirea unui grup organizat”, care are în centru PNL, și a făcut apel la premierul Dacian Cioloș să se aplece „cu atenție” asupra acestei probleme.

„În opinia noastră, se poate discuta de construirea unui grup organizat. Luni, în conferință de presă, liberalii cereau, avertizau Primăria Capitalei că trebuie să rezolve datoria RADET către ELCEN și că Bucureștiul va rămâne fără apă caldă. Imediat, conducerea de la ELCEN s-a executat și a amenințat Primăria Capitalei că 40% dintre bucureșteni vor rămâne fără apă caldă, a și blocat conturile RADET, nemaiținând de înțelegerile oficiale care există, înțelegeri cu care, din câte îmi aduc eu aminte, a fost de acord și Curtea de Conturi și anume — 50% din încasările RADET să rămână pentru ca această societate să poată să existe, să funcționeze și să furnizeze servicii către cetățeni, inclusiv salariile, și 50% să meargă în contul datoriei istorice. Bineînțeles că în perioada dinainte de alegeri, când interimar era cineva de la PNL, ELCEN n-a avut această problemă”, a spus Dragnea, într-o conferință de presă susținută la finalul BPN al PSD.

ELCEN: Aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare. Reacţia primarului general

Directorul ELCEN: Nimeni nu a făcut nicio presiune asupra mea

Directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, a afirmat miercuri că i-a transmis președintelui PSD, Liviu Dragnea, că nimeni nu a făcut nicio presiune asupra sa și că ministrul Energiei, Victor Grigorescu, i-a comunicat să găsească, împreună cu Primăria Capitalei, soluții pentru a asigura agentul termic în această iarnă.

Nicolaescu a avut o discuție cu Liviu Dragnea, la sediul central al PSD, pe tema situației blocajului financiar al instituției.

„A avut PNL o conferință de presă luni și tocmai marți a urmat această restricționare, a fost una după alta, a Distrigaz-ului, în care mi-a comunicat ‘te duc la limita de avarie’. (…) I-am explicat, nu este vorba de nicio implicare, nimeni n-a făcut nicio presiune asupra mea, dimpotrivă — și subliniez — ministrul Victor Grigorescu îmi comunică permanent să am grijă să comunic permanent cu Primăria și să găsesc soluția pentru a depăși acest moment și a asigura agentul termic pentru această iarnă”, a declarat Nicolaescu la sediul PSD.

Potrivit acestuia, este o situație „destul de dificilă”, din cauza faptului că Distrigaz a notificat, în urmă cu două zile, că restricționează presiunea la intrarea în CET Vest, dar a susținut că bucureștenii nu trebuie să fie îngrijorați, pentru că problema „se va rezolva, printr-o minimă resursă financiară”, putând fi sub forma unui proiect adoptat în Consiliul General al Capitalei.

„Deocamdată o ținem sub control. Facem eforturi mari ca centrala să funcționeze la limita de avarie. (…) Îl asigur că împreună cu Primăria Capitalei vom găsi o soluție să deblocăm. Mă bucur că a înțeles (Liviu Dragnea — n.r.) că nu este vorba ca noi să recuperăm toată datoria asta istorică. E important ca noi să punem în aplicare un prim titlu executoriu pe care îl avem pe un protocol semnat în 2008, în care Primăria s-a arătat disponibilă și și-a arătat disponibilitatea maximă de a plăti în trei rate momentul ‘T zero’ când erau 750 de milioane. A plătit o rată, a plătit-o pe a doua, n-a mai plătit a treia. Pentru a treia rată noi am obținut astăzi titlu executoriu în instanță. Dacă acest titlu executoriu se pune în aplicare printr-un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului RADET-ului în Consiliul General, avem premisele să intrăm în iarnă cum trebuie”, a explicat directorul ELCEN.

El a menționat că ministrul Energiei și-a arătat disponibilitatea unei întâlniri pe această temă, cu participarea și a primarului general al Capitalei.

„Noi avem nevoie într-o primă instanță de 100 de milioane. Dacă ne dă în tranșe — 50 și 50 — până la sfârșitul lunii septembrie depășim acest moment și sunt convins că îl vom depăși. Instanța ne-a dat dreptate și avem aceste titluri executorii, finale, decisive și irevocabile. (…) Eu sper că va fi acordul tuturor consilierilor de a vota un asemenea proiect care este în sprijinul bucureștenilor”, a spus Nicolaescu.