Dragnea, după discuţiile cu Cioloş: Ne decidem duminică dacă PSD îl votează, după ce vedem lista cu miniştri

Premierul desemnat Dacian Cioloș a avut miercuri seară, o întrevedere de aproape o oră cu liderii PSD cu care a discutat despre formarea noului Guvern. Şeful PSD a declarat după întâlnirea cu prim-ministrul desemnat că partidul său va decide duminică, la Comitetul Executiv Național, dacă partidul său îi va acorda votul de încredere, acesta precizând "va conta foarte mult ce miniștri vor fi pe lista sa".

RomaniaTV.net
11 nov. 2015, 19:45
Dragnea, după discuţiile cu Cioloş: Ne decidem duminică dacă PSD îl votează, după ce vedem lista cu miniştri

Liviu Dragnea a declarat la finalul discuțiilor cu premierul desemnat Dacian Cioloș că PSD va lua o decizie privind susținerea sau nesusținerea noului Guvern în cadrul CExN al partidului care urmează să se desfășoare duminică.

„Pe noi ne interesează programul de guvernare și calitatea Cabinetului. Și după ce va fi învestit acest Guvern, dacă va fi învestit, o să ne uităm cu atenție la ceea ce face fiecare ministru și cum gestionează funcțiile publice, cum își aleg oamenii, cum numesc oamenii. Duminică o să avem un Comitet Executiv Național (…) pentru că până duminică sper să avem și noi și opinia publică lista Cabinetului și atunci vom putea lua o decizie politică având mai multe informații”, a declarat președintele PSD.

Totodată, Dragnea a adăugat că în cadrul discuțiilor i-a transmis premierului desemnat că „parlamentarii PSD vor avea o atitudine corectă în comisii, dar vor fi foarte atenți la prestația fiecărui ministru”, scrie Agerpres.

„Vor pune întrebări decente, dar l-am rugat să le spună membrilor Cabinetului să ia foarte în serios audierile la comisii pentru că noi avem încredere în Dacian Cioloș, dar nu știm ce echipă guvernamentală va forma. Și pentru noi contează prestația fiecărui ministru pentru că se vorbește de un guvern format din experți, că așa s-a decis la Cotroceni. Asta înseamnă că un ministru, dacă este considerat expert, trebuie să dovedească în primul rând în comisie, în fața parlamentarilor”, a declarat liderul social-democraților.

Citeşte şi: Plumb: Nu există niciun TEMEI pentru ca majorarea pensiilor să nu se facă. Ce spune despre LEGEA SALARIZĂRII

Președintele PSD a precizat că discuția cu premierul desemnat a fost una „bună, civilizată”.

„Ne-a spus că are câteva priorități, pe care cred că le-a spus tuturor partidelor, la care se gândește și pe care vrea să-și centreze programul de guvernare. Noi i-am prezentat un pachet de obiective și imediate și pentru anul viitor, pachet de obiective pe care l-am prezentat și președintelui Iohannis, de care sperăm că va ține cont pentru că pentru noi sunt foarte importante”, a declarat Dragnea.

Şeful PSD a declarat că o prioritate a viitorului Cabinet ar trebui să fie funcționarea instituțiilor statului, printre care a menționat școli, spitale, și companiile care furnizează căldură și apă caldă, ”pentru că acestea nu mai funcționează la capacitate maximă”.

„Știți toți că în aceste zile majoritatea funcționarilor statului nu mai lucrează la capacitate maximă pentru că este un Guvern interimar, pe de altă parte vin mesaje politice, din partea unui partid, mesaje care spun că toți trebuie să plece. Și vorbim în primul rând de asigurarea serviciilor vitale, spitale, instituții care asigură siguranța și protecția cetățeanului, vorbim de funcționarea școlilor și a tuturor celorlalte utilități, furnizarea căldurii, a apei, a apei calde”, a spus Dragnea.

Președintele PSD a adăugat că premierului desemnat i s-a transmis că pentru social-democrați este important să se continue măsurile și programele care au făcut ca guvernarea Ponta să fie una ”foarte bună, cu rezultate palpabile și concrete”.

„Este important ca în 2016 să se mențină creșterea economică cel puțin la cota ultimei prognoze a Comisiei Europene, de 4,1%. De asemenea, măsurile adoptate prin codul fiscal să fie implementate și să nu fie stopate. De asemenea, angajamentele pe care le are România, angajamentele strategice, economice, financiare să fie respectate. Discuțiile în ceea ce privește salarizarea bugetară trebuie duse la capăt și în Parlament să ajungă proiectul de lege al salarizării bugetarilor”, a declarat Dragnea.

El a spus că în ceea ce privește statul de drept este foarte important ca noul Guvern să dea un semnal că va asigura funcționarea statului de drept, independența justiției și asigurarea resurselor financiare necesare pentru ca aceste instituții să-și desfășoare activitatea în condiții bune.

Președintele PSD a mai afirmat că premierul desemnat i-a comunicat că în cursul zilei de joi se va concentra pe finalizarea listei de miniștri, ca după aceea, într-o zi sau două, să definitiveze și programul de guvernare.

„Mi-a spus că lucrează la programul de guvernare și la formarea listei Cabinetului. Asta a spus. Astăzi, din păcate pentru dumnealui, nu a putut să facă acest lucru pentru că a mers din partid în partid. Eu i-am sugerat de mâine să se ocupe să finalizeze lista membrilor Guvernului pentru că, după părerea mea, este important ca luni și marți, miniștrii să vină la audieri în așa fel încât, poate marți seara să se voteze Guvernul în Parlament, dacă va trece, și dacă va trece să depună și jurământul marți seară. Așa mi-a spus, la plecare, că se va concentra mâine (joi — n.r.) pe finalizarea listei Cabinetului și, într-o zi, două, să finalizeze și programul de guvernare la care probabil că a lucrat”, a declarat președintele PSD la finalul consultărilor cu premierul desemnat, Dacian Cioloș, pe tema formării noului Guvern.

Citeşte şi: Analiză Infopolitic. Cum arată situaţia economică actuală a României de la care pleacă Guvernul Cioloş

Premierul desemnat Dacian Ciolos ar putea prezenta sâmbătă lista miniştrilor din noul Guvern, potrivit unor surse politice. Conform aceloraşi surse, marţea viitoare, parlamentarii ar urma să dea votul de investitură în plenul reunit. 

Dacian Cioloş s-a întâlnit miercuri cu liderii partidelor parlamentare. El a discutat cu PNL, UNPR, ALDE, UDMR, iGrupul Minorităţilor Naţionale, dar şi cu PSD. Primele concluzii ale acestor negocieri arată că PNL şi UNPR ar urma să susţină Cabinetul Cioloş.