Dragnea: L-am sunat aseară pe preşedintele Iohannis să-i spunem propunerile pentru ministerele Apărării şi Economiei

Liviu Dragnea a declarat marţi, după BNP al PSD, că l-a sunat luni pe presedintele Klaus Iohannis, impreuna cu premierul Mihai Tudose, pentru a-l anunta care sunt propunerile PSD pentru ministerele Apărării şi Economiei. "Presedintele de principiu a agreat aceste propuneri. Aseara nu a avut o reactie de respingere", a mai spus Dragnea.

RomaniaTV.net
12 sept. 2017, 09:33
Dragnea: L-am sunat aseară pe preşedintele Iohannis să-i spunem propunerile pentru ministerele Apărării şi Economiei

Mihai Fifor este propunerea PSD pentru Ministerul Apararii, în locul demisionarului Adrian Tutuianu. Fifor va fi mutat de la Ministerul Economiei, de care s-a ocupat din luna iunie, la MApN. În locul lui Fifor, la Economie va fi propus Gheorghe Simon, deputat PSD de Maramureş şi vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare.

„Suntem oameni responsabili, cred ca era normal ca presedintele sa afle de la noi, nu din presa, cine sunt propunerile de ministri. Presedintele a spus aseara ca trebuie sa se inchida rapid situatia (de la Ministerul Apararii – n.red.)”, a mai spus Dragnea.

„Am avut mai multe discutii cu premierul in ultimele zile privind Apararea. Decizia comuna a fost Mihai Fifor pentru ca este un om responsabil, are avantajul ca a fost ministru si a lucrat impreuna cu Ministerul Apararii pentru industria de aparare. Gheorghe Simon are o experienta foarte mare in economie, are o activitate veche in PSD, si o experienta in economia reala, este inginer, are toate argumentele pentru a fi un bun ministru”, a mai spus Dragnea.

Mihai Fifor (47 de ani) este propunerea PSD pentru functia de ministru al Armatei, informează România TV. Mihai Fifor a condus din iunie ministerul Economiei, minister care detine uzinele si companiile din industria de armament, astfel incat a fost implicat in discutiile recente dintre Ministerul Apararii si diverse companii interesate sa produca echipamente militare in Romania, scrie hotnews.ro.

Absolvent de filosofie si cu doctorat in antropologie sociala, Mihai Fifor a mai fost refuzat de presedintele Klaus Iohannis în 2015, cand premierul de atunci Victor Ponta l-a propus ca ministru al Transporturilor. El a absolvit in 2009 cursul „Securitate si buna guvernare” la Colegiul National de Aparare, precum si Colegiul National de Afaceri Interne.

Fifor si-a inceput cariera in anul 1994, ca cercetator stiintific principal la Institutul de Cercetari socio-umane „C.S. Nicolaescu-Plopsor” din Craiova, unde a lucrat pana in 2001.

In perioada 2001-2005 a condus Centrul judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale din judetul Dolj, iar apoi, timp de patru ani, a fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova. Fifor este licentitat in Filosofie, terminand in 1994 Facultatea de Litere si Istorie a Universitatii Craiova. Fifor mai are un master in literatura romana, iar din 2003 a devenit doctor in antropologie sociala, tot la Universitatea Craiova. Ulterior, Fifor a urmat un masterat in Managementul Afacerii Publice la SNSPA (2007), iar in 2009 a studiat Managementul afacerilor interne, la Colegiul National de Afaceri Interne al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”.

In 2009 Fifor a urmat studii pentru „Securitate si buna guvernare” la Colegiul National de Aparare.

Potrivit declaratiei de avere, Mihai Fifor detine o casa in Isalnita, judeţul Dolj, nu are nici un teren si conduce o Dacia Logan din 2015. Aare in doua conturi depozite de aproape 59.000 de lei si actiuni la Fondul Proprietatea cu o valoare de circa 119.000 de lei.

Fifor are un credit ipotecar de 17.000 de euro si un credit auto de circa 10.000 de euro.

Gheorghe Şimon (56 de ani) a fost ales deputat din partea PSD în circumscriptia electorala nr.26 MARAMUREŞ şi este vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare. Este absolvent al Institutului Politehnic Cluj Napoca, Facultatea de Mecanică. A fost consilier local în Vişeul de Sus, din 2000 până în 2012 a ocupat funcţia de consilier judeţean în Maramureş. Tot din 2000 este vicepreşedinte al PSD Maramureş.

Între 2008 şi 2012 a fost Director general, SC Angred SRL, Baia Mare.

Gheorghe Şimon este căsătorit şi are 2 copii. Soţia acestuia este Mariana Şimon, judecator si presedinte al Judecatoriei Viseu de Sus.

Potrivit declaraţiei de avere, Şimon deţine două case de locuit şi două terenuri în Vişeu de sus şi în Cluj Napoca. Şimon mai deţine acţiuni la SC Independenţa SA Vişeul de Sus în valoare de 27.709 lei.

Deputatul are un credit la BRD de 22.500 lei, scadent în 2018 şi este coplătitor pentru un credit contractat de soţie în valoare de 425.000 lei cu scadenţa în 2025. Şimon mai are de plătit, alături de soţie, şi un împrumut luat de la sora lui în valoare de 50.000 lei.

Premierul Mihai Tudose a anunţat săptămâna trecută că a acceptat demisia lui Adrian Ţuţuianu din funcţia de ministru al Apărării şi că a propus ca interimatul la MApN să fie asigurat de către vicepremierul Marcel Ciolacu, urmând să aibă loc consultări în PSD şi în coaliţie pentru nominalizarea pentru postul de ministru al Apărării. Şeful Executivului a subliniat că „sunt bani pentru salarii”, dar „cineva” din MApN.

Ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a declarat, săptămâna trecută, după o întâlnire cu prim-ministrul Mihai Tudose pe tema salariilor militarilor, că şi-a lăsat demisia pe masa acestuia.

Demisia a venit după ce reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, că salariile angajaţilor se vor plăti eşalonat în această lună, având în vedere că nu s-a făcut rectificarea bugetară. Soldele şi salariile nete, fără contribuţii şi impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie, iar banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi „în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.