Dragnea: O împărţire cu multe regiuni nu are sens. Sigur Alexandria nu va fi capitala noii regiuni

Liviu Dragnea afirmă că trasarea noilor regiuni va ţine seama atât de componenta culturală, cât şi de cea a comunicaţiilor existente între actualele judeţe. Vicepremierul a precizat, duminică seara, la România TV, că noua organizare teritorială trebuie să asigure un număr mic de regiuni, adăugând că noile capitale regionale nu trebuie să fie neapărat oraşele cele mai dezvoltate.

RomaniaTV.net
10 mart. 2013, 19:02
Dragnea: O împărţire cu multe regiuni nu are sens. Sigur Alexandria nu va fi capitala noii regiuni

„O împărţire cu foarte multe regiuni nu are sens. Dacă facem o regiune din două judeţe, mai bine nu o mai facem. Există trei tipuri de regiuni: un tip bazat pe fundamentele culturale, un tip care se bazează pe relaţiile funcţionale, pe comunicaţii şi un tip care le combină pe cele două. De asta avem nevoie”, a declarat Dragnea.

Ministrul Dezvoltării a adăugat că regionalizarea trebuie făcută astfel încât să fie în avantajul fiecărui judeţ care va fi încorporat în noua supra-structură.

„Fiecare judeţ trebuie să beneficieze de regionalizare. În America, capitala statului nu este cel mai dezvoltat oraş. Ideea e să nu facem cetăţenii să se ducă la regiune. Consiliile judeţene vor primi competenţe. Luăm de la guvernul central şi ducem competenţele la regiuni”, a precizat Dragnea, subliniind că stabilirea reşedinţelor regionale va fi făcută în urma unei analize detaliate.

„Sigur Alexandria nu va fi capitala noii regiuni. Sper să nu se supere teleormănenii pe mine”, a adăugat vicepremierul.

„Numai analizele pot stabili care vor fi regiunile şi ce direcţie regională trebuie să meargă în fiecare judeţ. Ne interesează ca cetăţenii să trăiască mai bine. Vom prezenta toate argumentele: de ce nu mai putem sta cu actualele regiuni de dezvoltare şi de ce trebuie s-o facem anul acesta. Avem trei grupuri de lucru: unul academic, unul al structurilor autorităţilor locale şi parlamentari şi un grup de lucru al societăţii civile. Deja se lucrează, sunt progrese importante”, a mai spus Liviu Dragnea.

CITEŞTE ŞI: Dragnea: Apropierea PNL de PDL pune sub semnul întrebării USL. Să ne gândim dacă vrem să rupem USL

În ceea ce priveşte o eventuală împărţire administrativă pe criterii etnice, vicepremierul a spus că respectivul scenariu este exclus.

„Nu va fi o regionalizare pe criterii etnice. E exclus aşa ceva. Nu discutăm de autonomie pe criterii etnice. Regionalizarea are două obiective: dezvoltare echilibrată a acestei ţări şi să ducă serviciile publice mai aproape de cetăţeni.Vrem să rupem ghemul de putere şi s-o ducem de la Bucureşti la regiune, consiliu judeţean şi primării. Criteriile etnice au nicio noimă economică”, a completat Liviu Dragnea. 

Întrebat dacă s-a consultat cu Preşedinţia în proiectul regionalizării, Dragnea a răspuns că este dispus să treacă peste animozităţile pe care le-a avut cu Traian Băsescu.

„Acum trei săptămâni am trimis o adresă preşedintelui Băsescu şi l-am invitat, dacă consideră necesar, ne-am dori să participe la elaborarea acestui cadru şi astept răspuns de la domnul Băsescu. Avem o relaţie instituţională. Pe mine mă interesează să se implice Administraţia Prezidenţială. Pot să pun deoparte ce a fost la un moment dat şi să duc mai departe proiectele”, a precizat vicepremierul, susţinând totodată că nu va accepta presiuni politice: „Dacă voi constata că pe parcursul acestui an va fi o dorinţă politică să se facă într-un fel sau altul voi retrage proiectul. Nu vreau să fiu acuzat peste câţiva ani că nu am avut tăria să fac bine acest proiect”.