DRAGOBETE 2020. Ziua în care bărbaţii nu au voie să supere femeile. Ce trebuie să faci pentru a nu alunga norocul în dragoste

Obiceiuri și tradiții de Dragobete. Românii sărbătoresc pe 24 februarie Dragobetele, sărbătoarea iubirii. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii.

23 feb. 2020, 16:48

Obiceiuri și tradiții de Dragobete. Superstiţiile spun că cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an.

Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă. În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii se logodesc şi îşi promit credinţa şi iubire. 

Se mai spune că de Dragobete bărbaţii nu au voie să supere femeile, astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion. Iar fetele trebuie să iasă la întâlniri cu băieţi, altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an. 

Obiceiuri de Dragobete. Culesul primelor flori
Fetele şi băieţii culeg primele flori ale primăverii pentru a fi feriţi de boli şi de necazuri.

Zăpada zânelor
Fetele necăsătorite topesc zăpadă, apoi se spală cu apa rezultată pe faţă pentru a fi mai frumoase şi mai atrăgătoare.

Plânsul interzis
De Dragobete, este interzis să plângi. Lacrimile care curg în această zi aduc supărări şi necazuri.

Animalele nu se sacrifică
Gospodarii nu sacrifică animale domestice. În această zi, animalele îşi găsesc perechea şi aduc prosperitate.

Se mai spune că de Dragobete bărbaţii nu au voie să supere femeile, astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion. Iar fetele trebuie să iasă la întâlniri cu băieţi, altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an. 

De ce trebuiee să atingi măcar o persoană de sex opus

OBICEIURI de Dragobete. Dragobetele se sărbătoreşte pe data de 24 februarie şi este, conform credinţei populare, un duh poznaş şi capricios căruia trebuie să îi câştigi bunăvoinţa. Motiv pentru care trebuie să te asiguri că în ziua respectivă nu încalci tradiția.

Considerat ca fiind patronul dragostei, al bunei dispoziții, deschizător al primăverii și fiu al Babei Dochia, Dragobetele este întâmpinat cu flori. Tradiția spune că fetele și femeile care nu au fost sărutate în această zi vor fi singure tot anul. De aceea, menirea Dragobetelui este de a le găsi și a le săruta chiar și pe acele fete care nu sunt frumoase.

Pentru că sărbătoarea este şi una a renaşterii naturii, nu se sacrifică şi nu se cumpără animale în ziua de Dragobete. Pentru a nu-ţi atrage furia lui Dragobete, nu ai voie să cârpeşti, coşi, speli sau să calci nimic de ziua lui. Singurul lucru pe îți dă voie să îl faci este curăţenia în casă, primenind căminul pentru ca anul ce vine să fie cu spor, belşug şi dragoste pentru toţi cei ce locuiesc în casă.

 

Se spune că trebuie să petreci în ziua de Dragobete şi să atingi măcar o persoană de sex opus, altfel nu vei fi doar singură, ci te va ocoli norocul tot anul.

În dimineaţa de Dragobete, la ţară, fetele se îmbracă frumos şi pornesc prin văi şi lunci, culegând primele flori ale primăverii. Tu poţi cumpăra brânduşe, viorele sau ghiocei pe care să îi agăţi la icoane. Se spune că acest simplu gest te va păstra tânără şi va înlătura invidia şi gândurile rele îndreptate asupra ta. Florile uscate se aruncă pe o apă curgătoare în ziua de Sânziene, ca toate relele să plece la vale odată cu ele.