Dragobete 2023. Tradiţii şi superstiţii. Ce e bine să faci azi ca să ai lipici la sexul opus. Orice lucru început azi va merge cu spor

Anual, pe 24 februarie, este sărbătorită ziua dragostei autohtonă. Dragobetele, o sărbătoare pe care mulţi români o preferă zilei Sfântului Valentin (14 februarie), este una dintre cele mai frumoase tradiții ale poporului nostru.

23 feb. 2023, 23:47
Dragobete 2023. Tradiţii şi superstiţii. Ce e bine să faci azi ca să ai lipici la sexul opus. Orice lucru început azi va merge cu spor

Dragobete 2023. În aceast zi, tinerii îndrăgostiţi îşi fac cadouri care de care mai diverse, cei mai puţin tineri își reafirmă iubirea, iar cei singuri speră că îşi vor găsi sufletul-pereche. În calendarul popular, Dragobetele aduce primăvara, vremea frumoasă şi, odată cu vremea, se înseninează şi sufletele.

Dragobete, fiul Babei Dochia

Legenda spune că Dragobetele era fiul Babei Dochia, un tânăr chipeș și voinic care influența în bine viața celor pe care îi întâlnea. Timp de sute de ani, Dragobete apărea în visele tinerilor pentru a-i învăța tainele iubirii.

Dragobete a avut parte la naştere de patru ursitori care i-au oferit daruri importante precum iubirea, dulceața fructelor, căldura dragostei, un fluier cu care să înveselească oamenii, haine imaculate cu sclipiri de diamante. Graţie acestor daruri, tânărul a reuşit să seducă orice tânără îi ieșea în cale, motiv pentru care a devenit un simbol al iubirii, potrivit traditii-superstitii.ro

După ce a murit, Dragobete s-a transformat într-o plantă numită năvalnic, plantă care apare primăvara în poieni. Această plantă se folosește pentru descântece de dragoste.

Dragobete 2023. De ce este bina ca ziua de Dragobete să nu te prindă singur

Pe 24 februarie, în unele zone ale țării există obiceiul ca tinerii necăsătoriți să se îmbrace în haine de sărbătoare și să pornească la cules de ghiocei și viorele. Ulterior, florile sunt puse la icoană. La întoarcere, fetele pornesc în fugă spre sat, iar băieții aleargă pentru a prinde fata care le este dragă. Dacă reuşesc să-şi prindă aleasa, îi fură o sărutare în văzul tuturor, sărutare ce simbolizează legământul lor pe durata întregului an. De aici și zicala “Dragobetele sărută fetele”.

Dacă în această zi nu se va fi întâlnit fata cu vreun băiat, se crede că tot timpul anului nu va fi iubită de nici un băiat, și viceversa.

Citeste si  Cadouri de Ziua Îndrăgostiţilor şi Dragobete. Avertismentul celor de la ANPC: „Aveţi grijă înainte să cumpăraţi”

În alte zone, în ziua de Dragobete, tinerii își crestau pe braț o formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați și surori de cruce.

Fiecare tânăr are grijă ca ziua de Dragobete să nu îl prindă singur, deoarece acest lucru prevesteşte singurătate pentru tot restul anului.

Dragobete 2023. Ziua în care trebuie să eviţi certurile cu femeile

Se spune că, dacă nu respecți sărbătoarea Dragobetelui, ouăle se vor strica sub cloști și nu vor scoate pui;

Nu trebuie să te cerți cu soția în casă și nici cu o altă femeie, altfel există credinţa că-ţi va merge rău;

Orice lucru începi în această zi vei avea spor;

Citeste si George Tănase, urmărit de ghinion în dragoste. Ce i se întâmpla la fiecare întâlnire: „Interesul meu era altul”

De Dragobete, este bine să scuturi şi să organizezi lucrurile prin casă ca să vină binele și averea;

Dacă auzi pupăza de Dragobete, atunci vei fi harnic tot restul anului;

Dacă plouă în ziua de Dragobete, primăvara e devreme și va fi una frumoasă.